Ihana talvinen päivä, aurinko paistaa ja pakkasta -14 astetta. Toissapäivänä satanut kohtalaisen paksu lumipeite hohtaa valkoisena ja kutsuu houkuttelevasti ulkoilemaan. Laskettelurinteet, hiihtoladut ja luistelukentät kutsuvat harrastajiaan. Telkkarista löytyy lisäinnostusta jos on hetkeäkään seurannut vastikään loppuneita Tour de ski kisoja Italian Val di Fiemmestä. Eli nyt ylös, ulos ja lenkille! Itse olen kyllä kohta lähdössä kuntosalille, koska en omista suksia ja luistimet ovat liian pienet. Laskettelua en ole koskaan opetellut.
No, jokaisessa asiassa on aina se ns. kolikon kääntöpuoli. Valitettavasti monen talviurheiluharrastus katkeaa tilapäisesti tai pahimmassa tapauksessa jää hyvin lyhyeksi koko kaudella, jos he onnettomuudekseen loukkaantuvat eli saavat esim. nivelside vamman nyrjähdyksessä tai pahimmassa tapauksessa raaja menee poikki kaatumisen yhteydessä. Vamman sattuessa maltti on valttia! Tärkeää on asettaa vaurioitunut raaja lepoon ja muistaa kolmen koon (= k-kirjaimen) sääntö. Kylmä - koho - kompressio on tapaturman ensihoito-ohje. Tätä tulee käyttää onnettomuuden sattuessa välittömästi ja jatkaa noin parin kymmenen minuutin ajan. Jos vamma on vakava, on syytä käydä näyttämässä sitä lääkärin vastaanotolla. Ensiavun jälkeen on kuntoutumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää saada kunnollinen ja tehokas jälkihoito!
Vamman seurauksena vaurio kohtaan syntyy ns. tulehdusreaktio: kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu. Kipua voidaan hallita tilapäisesti kipulääkkeillä, mutta erityistä huomiota tulee kiinnittää myös kudoksen hoitoon eli turvotuksen, punoituksen ja mahdollisen mustelman hoitoon. Mitä nopeammin vauriokohtaa päästään hoitamaan lymfaterapialla, kinesiolymfateippauksella ja varsinkin fysioterapeuttisella alipainehoidolla, LymphaTouchilla, sen nopeammin saadaan vaurio kohta paranemaan ja raaja toimintakykyiseksi. Myös kipsin aiheuttamaa raajan turvotusta voidaan ja pitääkin vähentää edellämainituilla hoitotoimilla.
Jos / kun sinulle tänä talvena syystä tai toisesta tulee luun- tai nivelen vamma, lihas- tai nivelsiteen revähdys tai iso mustelma, niin älä jää odottamaan. Älä luota siihen, että "turvotus on normaalia" ja tilanne paranee itsestään. Se voi toki tapahtua, mutta paraneminen vie aikaa ja lopputulos ei välttämättä ole paras mahdollinen. Tänä päivänä hoitotoimilla voidaan nopeuttaa elimistön omaa paranemisprosessia lääkkeettömillä ja turvallisilla sekä kivuttomilla hoitotoimilla.
Et omista suksia-et osaa hiihtää. Luistimet pienet- raudat tulee kantapäistä. Terv. Tyttäresi. Kuva suksista kuvaa omaa yritystäsi harrastaa hiihtoa. :D
ReplyDeleteRakas tyttäreni, olet niin oikeassa. Talviurheilulajit eivät minulta suju, mutta niiden aiheuttamien vammojen hoito kyllä! :)
ReplyDelete