Turvotus on asia, jonka jokainen meistä on kohdannut jossain elämänsä vaiheessa. Syitä turvotukseen on monia ja toiset niistä ovat jopa hengenvaarallisia, kuten esim.sydänperäiset turvotukset tai veritulpan aiheuttama alaraajan turvotus. Onnettomuuden tai tapaturman seurauksena syntyneet revähtymät, nyrjähdykset, mustelmat ja muut vamman aiheuttamat turvotukset paranevat yleensä ajan kanssa kudosvaurion korjaantumisen myötä. Näin on myös leikkausten ja erilaisten toimenpiteiden aiheuttamien kudosvauriosta aiheutuneiden turvotusten laita. Näitä kaikkia turvotuksia voidaan toki hoitaa lymfaterapeuttisilla hoitotoimilla ja näin pystytään nopeuttamaan kuntoutumista ja normaaliin arkeen paluuta. Kudosturvotuksen hoito vähentää myös siitä aiheutuvaa kipua ja liikerajoitteita.
Turvotuksen syinä ovat joko verisuoniperäiset ongelmat esim. laskimolaajentumat eli suonikohjut. Näitä turvotuksia kutsutaan dynaamiseksi lymfajärjestelmän vajaatoiminnaksi erotuksena mekaanisesta vajaatoiminnasta, joka syntyy kun esim. leikkauksella vaurioitetaan imusuonijärjestelmää. Tyyppiesimerkki mekaanisesta vajaatoiminnasta on rintasyöpäpotilas, jolta on leikkauksessa poistettu kainalosta imusolmukkeita. Potilaan lymfajärjestelmän kuljetuskapasiteetti ylikuormittuu ja potilaalle syntyy yleensä operoidun rinnan puoleiseen yläraajaan lymfaödeema eli turvotus.
Kinesioteipit akillesjänteen hoidossa |
Viikolla oli ilo kuulla YLE 1 -kanavalla Aamutohtori-ohjelmassa fysiatrian erikoislääkäri Jukka-Pekka Kourin haastattelua turvotusten hoidosta. Siinä vasta asiantuntija! Olen jo monta vuotta ollut J-P:n fani. Hän on asiantunteva kivunhoitoon erikoistunut lääkäri, jota minullakin on ollut ilo kuunnella kivunhoidon asiantuntija opinnoissani Jyväskylässä vuosina 2000- 2002 ja sittemmin olemme luennoineet yhdessä erinäisissä kivunhoitoon liittyvissä koulutuksissa. Kourin haastattelu löytyy netistä http://areena.yle.fi/ohjelma/1675473 .
No comments:
Post a Comment