Jatkuva kehon kuormittaminen joko fyysisesti tai psyykkisesti aiheuttaa epätasapainotilan ja sairastumisen. Tavallisimpana oireena on kipu. Kipu saattaa esiintyä lihaksessa, nivelessä, jänteessä tai hermokudoksessa, yms., joka altistuu kuormitukselle. Kipu laukaisee suojamekanismin, jossa kehon omat solut hakeutuvat vauriokohtaan suojellakseen kudostuhoa leviämästä. Useimmiten paikalle "rientävät" ns. satelliittisolut, jotka ovat proteiineja, jotka vetävät puoleensa kudosnestettä aiheuttaen vauriokohtaan suojaavan kudosturvotuksen. Turvotus puolestaan heikentää kudoksen toimintaa, aineenvaihduntaa ja liikkumista lisäten kipua ja näin ollaan oravanpyörässä.
Toisaalta esim. vaurion, vamman tai leikkauksen aiheuttaman kudosvaurion seurauksena saattaa ensin tulehdusreaktiona syntyä kudosturvotusta, joka lisääntyessään heikentää kudoksen aineenvaihduntaa ja siten aiheuttaa kipua. Eli oli siis syytä tai seurausta, mutta kipu ja turvotus kulkevat yleensä käsi kädessä ja molemmat oireet vaativat tehokasta hoitoa, jotta kehon häiriötila saadaan korjatttua. Tämän olen omakohtaisesti todennut useamman kerran!
"Hyvään kivun hoitoon on eettiset, lääketieteelliset, taloudelliset ja juridiset perusteet. Tietoa kivun mekanismeista ja hoitomahdollisuuksista on yhä enemmän saatavana. Hyvä kivun hoito voidaan katsoa kansalaisten perusoikeudeksi. Suomessa on saatavilla kaikki ne lääkkeet, hoitomenetelmät ja tietotaito, jota hyvään kivun hoitoon tarvitaan. Tällä hetkellä kivun hoito on kuitenkin maassamme sattumanvaraista ja resurssit vähäiset." (Siteeraus SKTY:n sivuilta.)
Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen kotisivuilta löysin myös informatiivisen julkaisun: Toimintakyvyn arviointi pitkäkestoisessa kivussa. www.suomenkivuntutkimusyhdistys.fiBalotelli |
Siis kumman kaa ja kumman kii hoito on parasta ! :)
No comments:
Post a Comment