Valitettavan moni saa elämänsä aikana hankalasti parenevan haavan. Erityisesti tässä riskiryhmässä ovat aineenvaihdunta sairauksista kärsivät henkilöt, kuten esim. diabeetikot, reumasairaat ja ihotautipotilaat. Haavanhoidossa on tapahtunut huimaa edistymistä sitten omien sairaalassa työskentelyvuosieni. Viikolla järjestettiin Helsingissä Haavanhoito 2012 seminaari, johon osallistui haavanhoidon asiantuntijoita ympäri Suomen. Paikalla oli lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia, jalkaterapeutteja, hoitotyön opettajia, tuote-edustajia ym. Päivien anti oli hyvä!
Osallistuin ensimmäiseen seminaaripäivään iltapäivän ohjelman yhtenä puhujana. Aiheeni oli Lymfaterapian mahdollisuudet säärihaavapotilaan hoidossa. Kävin läpi yleisimpiä syitä alaraajojen turvotukseen ja turvotuksen fysiologiaa. Kerroin lymfajärjestelmän osuudesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme ja miten voimme tukea lymfajärjestelmän toimintaa. Lymfaterapia mielletään edelleen valitettavan usein ns. vaihtoehtohoidoksi, vaikka se on mitä suuremmassa määrin lääketiedettä ja kehomme perustoimintoja tukevaa hoitoa. No, uskon, että aihe herätti ajatuksia ja tarvetta pohtia säärihaavapotilaankin kohdalla kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa hoitotyössä.
|
Keith Cutting |
Uutta ja mielenkiintoista oli seminaarissa kuulla Buckinghamshire Chiltern University College ja AAWC (The Association for the Advancement of Wound Care) edustajan, professori Keith Cuttingin esitystä biofilmistä eli haavan bakteerikannasta, joka on edelleen melko tuntematonta ja aiheuttaa haavan paranemisen hidastumista ja yleensä "väärän" hoitolinjan valinnan. Workshopeissa tutustuttiin uusimpiin haavanhoito tuotteisiin, joilla on merkitystä myös biofilmin hoidossa. Hyvä päivä siis!
Loppuviikon kruunasi käynti isäni 80 v syntymäpäivillä ja tanssikurssi, johon puolisoni jaksoi taas kiitetävästi osallistua ja innostua. Kaunis aurinkoinen syysväreillä hehkuva viikonloppu kuljettaa meitä kohti uusia kohtaamisia ja onnistumisia.
No comments:
Post a Comment