Joulu 2013 |
monia potilaita erinäisissä kipu- ja turvotusongelmissa. Olen saanut kokea työniloa, onnistumista,
uupumusta, kipua ja kuntoutumista. Elämän rikkaus on sen moni ilmeisyys ja kirjo. VAU!
Ollessani nyt kahden viikon joululomalla olen keskittynyt perheeni ja itseni hoitamiseen. Olen levännyt, syönyt hyvin ja tehnyt mukavia asioita, kuten lukenut hyviä kirjoja ja lehtiä. Luontaisterveys -lehdessä 8/2013 (54-56) oli mukava artikkeli: Ennaltaehkäiseville hoitomuodoille on kova tarve. Siinä erityisopettaja ja poliitikko sekä jo kymmenisen vuotta HUS:n hallituksessa toimiva Irene Äyräväinen kertoo, kuinka hän opiskeli itselleen eläkeammatin vyöhyketerapeuttina. Irene on saanut oimakohtaisesti kokea vyöhyketerapian parantavan voiman migreeninsä hoidossa ja nyt hän tekee kokonaisvaltaista modernia vyöhyketerapiaa Lohjan hoitolassaan. Hän kirjoittaa artikkelissaan:" Jokainen hoitotilanne on ainutlaatuinen seikkailu kohti hyvinvointia." Toimittuaan vuosikymmeniä mukana terveydenhuoltopolitiikassa, Irene toteaa nähneensä, kuinka suuri tarve maassamme on ennaltaehkäiseville hoitomuodoille. Hän myös painottaa arvostavansa valtavasti koululääketiedettä, eikä näe kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtääviä hoitomuotoja vaihtoehtoina lääkkeille. Luontaishoitoja (itse käyttäisin mieluummin termiä täydentäviä hoitomuotoja) ja koululääketiedettä ei voi laittaa vastakkain. Olen tässä Irenen kanssa täysin samaa mieltä!
Viikonvaihteen Iltalehden Ilona-liitteessä (28.12.2013) helsinkiläinen Heidi Viheriälä kertoi oman rohkaisevan tarinansa. Hän sai aivoinfarktin 31-vuotiaana vuonna 2004. Hän halvaantui, joutui pyörätuoliin ja eläkkeelle. Lääkärit antoivat vähän toiveita kuntoutumisesta. Heidi päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja lähti elämänsä ensimmäiselle jooga tunnille. Jooga ohjaajan sanat: "Vartalosi on rikkinäinen, mutta se on sinun ainoasi ja siksi sinulle paras" iskivät Heidin tajuntaan täysillä. Tänäpäivänä Heidi tekee töitä koulutettuna joogaopettajana.
Lukiessani noiden upeiden naisten tarinoita, varmistun entistä enemmän taas omasta elämän tehtävästäni. Kivunhoito on Suomessa edelleen sattumanvaraista ja huonoa. Todisteena tästä olen saanut viime aikoina puheluita henkilöiltä, jotka haluavat kuulla mielipiteeni hoitolinjauksista, joita on annettu julkisella sektorilla. On pelottavaa kuulla, että hoitaja/lääkäri sanoo kipupotilaalle, että kipua ei voida lievittää! Tarvitaan lisää tietoa ja ennen kaikkea asennemuutosta. Lymfaödeeman ja kroonisen turvotuksen ennaltaehkäisy on jopa maailmanlaajuinen ongelma, mutta varsinkin Suomessa, olemme lymfahoidossa todella pahasti jälkijunassa. Miten saada tätä tietoa levitettyä ja näiden ongelmien hoidolle enemmän arvotusta ja kiinnostusta?
www.paasilinna.fi 2013 |
itsensä aikaansaavammaksi ja merkityksekkääksi. (Olipa vaikeita sanoja!)
Anna valoi minuun uskoa! Kyllä minun mielipiteelläni ja toiminnallani on merkitystä (samoin kuin SINUN!). Siksi tähtään vuonna 2014 toiminnassani lisäämään kivunhoidon ja lymfahoidon tietoisuutta ja tärkeyttä terveydenhuollon yhtenä osa-alueena!
TERVETULOA VUOSI 2014! Toivottavasti saan monta hyvää kohtaamista ja seikkailua hoitotilanteissa ja yhteistyöverkostoissa!
No comments:
Post a Comment