Sunday, 20 April 2014

Virvon varvon faskiat terveiks!

Pääsiäinen ja kesän tulo jatkuu! Ilma on lämmin ja aurinkoinen. Mieli virkistyy, keho herkistyy ja sydän pakahtuu kesän odotuksesta ja pääsiäisloman tuomasta hyvänolon tunteesta! Tällaisina päivinä murheet unohtuvat ja mielen valtaa valoisat, rakkaudentäytteiset ajatukset.
Eilen osa puolison lastenlapsista (ja siis meikäläisen bonuslastenlapset), Tiia, Vilma, Tilda ja Lenni kävivät meillä kylässä virpomassa. "Virvon, varvon tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks..." Minun mieleni teki asiasta heti assosiaation työhön (tää taitaa olla merkki työnarkomaniasta?): "Virvon varvon faskiat terveeks...." Johtuneeko osaltaan viime viikon työhaasteista, jossa faskiat näyttelivät taas hyvin suurta roolia.

Mestari-kisälli-malli ja Laurean opiskelijoiden, Birgitan ja Mariannen, kivunhoidon kehittämisprojektin käytännön harjoittelu on loppunut. Nyt ladyt työstävät kirjallisia töitä ja palautetta oppimisjaksostaan. Meillä oli mukava ja intensiivinen alkuvuosi yhdessä. Toteutimme mm kuukauden kestävän asiakaspalaute kyselyn, jonka tulokset julkaisemme piakkoin. Kiitos kaikille vastanneille! Viimeisellä tapaamiskerrallamme paneuduimme manuaaliseen faskiakäsittelyyn ja teimme harjoitteita. Opiskelijoita ohjaessa joutuu itsekin aina pohtimaan toimintaansa ja oppimaansa. Olen havainnut sen, miten erilaisilla perusteilla ja erilaisella ajattelumaailmalla eri hoitoalan ammattiryhmät tekevät työtään. Tämä on oikeastaan aika hassua, koska riippumatta hoitajan osaamisalueesta, hoidettavan vaiva on sama ja keho toimii aina samalla tavalla, vaikka sitä käsittelee esim. lääkäri, fysioterapeutti, hieroja, osteopaatti, lymfaterapeutti tai kipusairaanhoitaja. Eikö tässä tapauksessa kaikilla hoitoon osallistuvilla tulisi olla laaja tieto-taito ja kokemuspohja myös muista erikoisaloista kuin ns. omastaan, jotta voitaisiin hoitaa potilasta kokonaisvaltaisemmin? Jos tätä tieto-taitoa ja kokemusta ei ole, niin tulisko meidän pyrkiä konsultoimaan muita ammattiryhmiä enemmän tai ostamaan jopa alihankintana osaamista, jonka meiltä puuttuu?

Omasssa työssäni hoidan kehoa kokonaisvaltaisesti. Ensinnäkin sairaanhoitajana eli hoitotyön asiantuntijana näen potilaani bio-psyko-sosiaalisena kokonaisuutena. Pyrin jokaisella kohtaamisella vaikuttamaan potilaani fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin sekä arjessa selviytymiseen. Ihminen on osiensa summa ja eletty elämä näkyy kehossa. Ohjauksessa ja hoidossa tulee huomioida potilaan elämäntilanne ja kokemukset sekä fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset voimavarat. Vastaanotolla paneudutaan akuutin ongelman lisäksi elämän muihin murheisiin ja haasteisiin tarpeen mukaan.


Potilas on oman elämänsä ja tilanteensa paras asiantuntija. Hänen mielipiteitään ja tuntemuksiaan

www.massagetherapy.com
Faskialinjat vaikuttavat koko ryhtiin ja kehon toimintaan!
tulee kuunnella ja arvostaa. Hoitotyön keinoin vaikutan kehon hyvinvointiin aktivoimalla verenkiertojärjestelmän toimintaa, jotta keho saa ravinteita ja happea. Hoidoilla tuen ja tehostan lymfajärjestelmän toimintaa nestetasapainon säilyttämiseksi ja kuona-aineiden poistamiseksi kehosta sekä parantamaan kehon vastustuskykyä. Lihasten ja varsinkin sidekudoksen käsittelyllä vähennän kipua ja kudosturvotusta, vapautan hermojen pinnetiloja ja kireitä faskioita eli sidekudosketjuja. Potilasta rohkaisemalla ja informoimalla sekä kannustamalla itsehoitoon, mahdollistuu yhteinen päämäärämme eli hyvän olon saavuttaminen.
Kun oma osaamiseni ei riitä, otan yhteyttä esim. potilaan hoitavaan lääkäriin tai muuhun hoitotiimiin, jota potilas käyttää. Joskus ostan alihankintana palveluita toiselta toimijalta esim. neurologiseen fysioterapiaan erikoistuneelta fysioterapeutilta tai sitten ohjaan potilaan esim. osteopaatin tai ravintoneuvojan vastaanotolle synergia edun saamiseksi hoitokokonaisuuteen.

Menihän melkoiseksi virpomiseksi ja arpoimiseksi tämäkin tarina, mutta nyt nostan ankkuria ja navigoin kokkani kohti kastejuhlaa, jossa puolisoni seitsemäs lapsenlapsi, pieni tytöntyllerö, saa tänään nimen!

No comments:

Post a Comment