Kipu haittaa liikkumista ja liikkumattomuus aiheuttaa lisää lihaskireyttä. Onneksi viime tiistaina pääsin osteopaatti Joonas Keiturin hoitoon. Hän sai auki fasettilukkoja rangassani ja lantion liikkuvammaksi. Hoidon jälkeinen vuorokausi oli yhtä helvettiä! Sidekudokseni ja hermoni kirkuivat apua! Täytyyhän tähän vaivaan olla jotain muutakin hoitoa, kuin lääkärin ehdottamat miedot opiaatit (esim. Panacod) tai kirurgin veitsi! Näitä yleensä tarjotaan, kun etsii tietoa polttavan pakarakivun ja iskias vaivan hoidosta.
http://www.spine.health.com/conditions/sciatica/what-piriformis-symdrome |
Amerikkalaiselta Spine Health -sivulta löysin todella hyvän videon, joka kertoo, miten kyseinen vaiva syntyy. Piriformis lihas voi tulehtua, kiristyä ja ärsyyntyä esim liiallisesta kuormituksesta ja lihas painaa iskiashermoa aiheuttaen polttavaa pakarakipua ja iskiastyyppistä säteilykipua alaraajaan. Lihasten voimattomuus ja kipu ovat vallitsevia oireita, jotka pahenevat vuoteesta ja istumasta noustessa. Myös porraskävely on vaikeaa. Vaiva sekoitetaan usein lannerangan vaivoihin eli välilevyn pullistuman aiheuttamaan iskias kipuun. Itse olen sitä mieltä, että erotusdiagnostiikkaan tulisi pyrkiä kiinnittämään nykyistä enemmän huomiota. Hermokipuun on turhaa napostella tulehduskipulääkkeitä (esim. Buranaa), sillä ne eivät tähän kipuun auta. Parasetamoli (Panadol) lievittää vähän, katkaisemalla hermokivulta sen "huipun", jotta voi liikkua. Itse olen saanut lievitystä lääkkeettömistä akupunktiolaastareista, mutta vasta kun eilen löysin Brett Blankerin vuonna 2008 Youtubeen lataaman videon piriformiksen itsehoidosta, alkoi elämäni taas hymyillä! Nyt olen tehnyt harjoitteita eilen ja tänään. Iskias ärsytys jalassa on enää aavistus vain ja polte pararassa on poissa. Selkä lihakset tuntuvat väsyneiltä, mutta olo paljon parempi. LifeWave laastareista käytössä on tällä hetkellä kipulaastarit molemmissa jaloissa pohjelihaksissa, carnosin ja glutation päällekkäin lanneselässä, Aeon niskassa ja energialaastarit vasemman säären sisäosalla. Nesteytyksestä tulee huolehtia ja tauottaa istumiset.
Siis miksei kukaan fysioterapeutti tai lääkäri ole minulle aiemmin suositellut Blankerin videon kaltaisia itsehoito-ohjeita? Kipusairaanhoitajana olen löytänyt kokeile ja testaa sekä hae tietoa - menetelmillä apua erilaisiin kiputiloihin. Tyypillisemmin meillä terveydenhuollossa ohjataan käyttämään kipulääkkeitä ja hakeutumaan fysioterapiaan tai leikkaukseen. Minullekin suositeltiin jo miedon opioidin kokeilua tai käyntiä kipuklinikalle. Toistaiseksi menen näillä omilla "eväillä"!
No comments:
Post a Comment