"Talvi yllätti autoilijat!" Perjantai-iltana todistin asiaa ajaessani ruuhkaista, lumisateista ja liukasta KEHÄ-1 tietä Espooseen. Matkalla näimme useita ulosajoja ja kolareita, joita oli kaikkiaan yli 160 alueellamme. Onneksi pääsimme itse turvallisesti perille!
Pimeät illat ja alkanut kaamos aiheuttavat monille väsymystä ja univaikeuksia. Kipupotilaille tämä on erittäin ikävä kierre, sillä väsymys ja uupumus lisäävät kivun kokemista ja tämä puolestaan lisää univaikeuksia. Näin on oravanpyörä valmis! Kehomme säätelee itse melatoniini ja serotoniini hormonien tasapainoa ja erittymistä. Valitettavasti ikääntyminen, sairastaminen ja stressi vähentävät näiden tuotantoa. Univaje on haitallista paitsi kivun kokemiselle myös koko keholle. Unettomuus vaikuttaa negatiivisesti kaikkeen hormonituotantoon, ajatteluun, oppimiseen, vastustuskykyyn ja näin ollen lisää mahdollisuutta sairastua ns elintapasairauksiin (diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, syöpä, jne). Unen aikana kehossa tapahtuu korjaavia prosesseja. Suomen Unitutkimusseura on perustettu vuonna 1998 ja se on julkaissut useita väitöskirjoja aiheesta.
Melatoniinin myynnin on todettu kiihtyvän. Mieto, korkeintaan 1 milligrammainen melatoniini luokitellaan ravintolisäksi. Se on ollut reseptivapaa vuodesta 2013 lähtien. Tarkkoja myyntitilastoja siitä ei ole tehty. Synteettinen melatoniini laiskistaa kehon omaa melatoniintuotantoa, jolloin jatkossa saatetaan tarvita suurempia annoksia saman vasteen saavuttamiseksi.
Myös unen laatu vaikuttaa terveyteemme. Kroonisen kivun kanssa kamppailevat kärsivät usein huonosta unen laadusta. Tämä ilmenee uupumisen tunteena heti aamulla. Uni ei ole ollut riittävän rentouttavaa ja palauttavaa. Stressi ja erilaiset päivän mittaan nautitut piristeet sekä ylipaino lisäävät kuorsaamista, mikä myös heikentää syvän unen laatua. REM- (unien näkemisvaihe) unen puute aiheuttaa huonon unen laadun.
Yö Oslossa 12.9.2014 Lifewave-seminaarista. |
No comments:
Post a Comment