Saturday, 26 November 2016

Ruusulla on väliä

Marraskuu on taas sateinen, harmaa, kostea ja lämmin. Ilmasto on mitä otollisin erilaisille taudinaiheuttajille. Ensimmäinen loman jälkeinen työviikko on itsellänikin ollut vajaa, sillä flunssa kaatoi minut sänkyyn pariksi päiväksi. LifeWave-laastarit, hunaja, lämmin tee, lepo ja nenäkannu ovat olleet pelastukseni. Nyt alkaa jo helpottaa!

Taudinaiheuttajista puheenollen törmään tuon tuosta sekä potilaiden että kollegoiden taholta kysymykseen mitä eroa on ruusulla ja ruusulla? Nyt puhutaan siis ruusuinfektiosta eli erysipelaksesta ja vyöruususta eli herpes zosterista.

Ruusu eli erysipelas on bakteerin aiheuttama sairaus, joka saa alkunsa ihorikon kautta verenkiertoon pääseestä bakteerista (yleensä streptokokkibakteeri). Oireena jonkin kehon alueen punoitus, kuumotus, turvotus ja kipu. Lisänä monesti yleisoireita, jotka saattavat muistuttaa flunssaa.
Hoitona antibiootit, jotka aluksi menevät suonen sisäisesti, lepo, ruusualueen viilennys ja kohoasento.

Erysipelas (Healthline)
Henkilöt, joilla on jo lymfaödeema ja käytössä
kompressiohiha tai -sukka, eivät saa käyttää kompressiotuotetta niin kauan kuin infektioalue on punoittava ja arka. Erysipelas on EHDOTON kontraindikaatio (= lymfaterapia on kielletty!) lymfaterapialle eli terapiaan voi mennä aikaisintaan 3 viikkoa (mielellään 1-2 kk) sairastumisesta. Hoitamaton erysipelas vaurioittaa imusuonistoa ja johtaa pysyvään turvotukseen.

Herpes zoster (Emedicine)
Herpes zoster eli vyöruusu on viruksen (varizella zoster) aiheuttama infektio, jossa esiintyy ihorakkuloita, jotka yleensä paikallistuvat vyömäisesti kehon oikealle tai vasemmalle puolelle. Tähän liittyy kovaa kipua ja myös ns yleisoireita päänsärystä, huonovointisuuteen ja flunssan kaltaisiin oireisiin. Viruksen hoitoon tarvitaan viruslääkettä ja kivun hoitoon kipulääkettä sekä hyvää yleiskunnon hoitoa. Pelätyin jälkiseuraus on postherpeettinen neuralgia eli kova, hankala hermosärky. Siksi on erittäin tärkeää saada akuutissa vaiheessa kipu hallintaan.

Näitä molempia sairauksia kutsutaan yleisnimellä RUUSU. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen tällaisista oireita kärsivä saa oikean diagnoosin ja oikean hoidon, sillä RUUSULLA on VÄLIÄ!
1 comment:

  1. ruusualueelle ei saa käyttää kompressiota?? itse sain täysin päinvastaiset ohjeet iho- ja allergiasairaalasta Helsingistä, lääkäri käski pitää kompressiota ympäri vuorokauden, kun yleensä öisin en ole pitänyt. ruusu ja säärihaavat kyseessä.

    ReplyDelete