Sunday, 5 February 2017

Puristava tunne rinnassa!

Noin kuukausi sitten kirjoitin blogissani aiheesta Kirottu fasettilukko. Päivän teema liittyy siihen. Tiedät varmastikin tunteen kun ahdistus iskee, rintakehää alkaa puristaa ja tuntuu ettei hengitys kulje? Se on pelottavaa ja huolestuttavaa. Kun lähdet miettimään syitä ja seurauksia, nousee mieleen uhkakuvia sydämen toiminnan muutoksista ja keuhkojen vajaatoiminnasta. Samaan aikaat koet kuinka herkästi reagoit stressiin niska-hartiaseudun ja rintarangan kiristymisellä. Miten tästä eteenpäin? Mistä on kyse? Olenko sairas vai luulosairas?

Rintarangan alueella sijaitsee sympaattinen hermorunko, joka aktivoituu kun olet stressaantunut. Tästä syystä pitkään liiallisessa stressissä ollut ihminen usein kärsii myös tuki- ja liikuntaelin kivuista, kuten selkäsärystä. Usein ihmiset kertovat reagoivansa henkiseen stressiin selän tai hartioiden kivuilla. Pitkäaikainen stressi voi näkyä kehossa kroonisena niskahartiajännityksenä ja rintarangan suoristumisena. Tällaisessa tilassa autonominen hermosto aktivoituu. Stressi-reaktio aktivoi autonomisen hermoston sympaattista puolta ja lepo taas parasympaattista. Sympaattisen hermoston aktivaation vaikutuksesta mm. verenkierron toiminta kiihtyy ja ruuansulatuselinten toiminta rauhoittuu. Parasympaattinen aktivaatio toimii päinvastoin.

Autonominen hermosto reagoi mm.selän ongelmiin ja päinvastoin!
Suomen fysiologiyhdistyksen  jäsen fysiologi Liisa Peltonen on tehnyt esitelmän aiheesta autonominen hermosto. Esityksessä sivut 5, 6 ja 8  kuvaavat havainnollisesti sympaattisen ja parasympaattisen hermoston toimintaa. Kuvissa näkyy mitä sisäelimiä ja elintoimintoja kukin järjestelmä aktivoi. Mielenkiintoisin kuva on mielestäni sivulla 48. Se kertoo siitä, kuinka koettu fyysinen uhka (esim. sydäninfarktin pelko) aiheuttaa meissä pelon tunteen, joka johtaa pelkokäyttäytymiseen eli esim. liikunnan ja rasituksen vähentämiseen. Tämä taas tuo fysiologisia muutoksia, esim lihasten kireyden. Keho toimii siis normaalisti, vaikka me aistimme ja koemme sen epänormaalina toimintana. Noidankehä on valmis!

Tähän kaikkeen havahduin taas omakohtaisella kokemuksella. Hoitotyön ammattilaisena ja erityisherkkänä persoonana koen jatkuvasti stressiä, koska olen täynnä empatiaa ja välittämistä ja työni haluan tehdä 110%:sti. Elämän, kehon ja terveyden täytyy ravistella minua aika-ajoin, jotta muistan, että meillä hoitajillakin on oikeus suoda itsellemme aikaa, huolenpitoa ja hellyyttä yhtä lailla kuin me jaamme sitä asiakkaillemme, perheellemme ja ystävillemme.

No comments:

Post a Comment