Sunday 26 March 2017

Potilaan ja hoitajan omat voimavarat ja onnen ohjeet

Kärsin tieto- ja tunnetulvan ähkystä! Kävin viikolla Sairaanhoitajapäivillä, koiranäyttelyssä, olen suunnitellut oman ja yritykseni tulevaisuutta, tukenut lapseni opintoja ja elämää, hoidellut potilaitteni asioita, vaikuttanut yhteiskunnallisiin asioihin, jne....Omat voimavarat ovat koetuksella! Erityisherkälle, empaattiselle ja täydellisyyttä tavoittelevalle tämä kaikki tieto, ajattelu, suunnittelu ja vaatimukset ovat liikaa! Mitä voi tehdä, jotta voimavarat kasvavat ja stressi vähenee?

Kirjahyllystä löytyi apua. Annoin intuition johdattaa ja otin käteeni Docendumin toimitusjohtajan Marja-Liisa Mankan kirjoittaman kirjan stressistä. Sen lohdullinen sanoma on, että jokaisella on mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteeseensa ja työn voi aloittaa stressin tunnistamisesta. Tähän asiaan törmään päivittäin. Terveyden järkkyminen, eläminen kivun ja turvotuksen (lymfaödeeman, lipödeeman) kanssa aiheuttaa stressiä ja elämän hallinnan ongelmia. Stressiä voi hallita huolehtimalla kehon ja mielen palautumisesta ja rentoutumalla työn tekemisen ohessa. Henkistä kuntoaan voi kasvattaa tekemällä harjoitteita, joilla lisätään omaa psykologista pääomaa. Tätä pääomaa kuvataan Luthans et Youssef (2007) tutkimuksen mukaan neljällä ulottuvuudella, jotka ovat itseluottamus, sitkeys, toiveikkuus ja optimismi.    


Itseluottamus tuo elämän hallinnan tunteen. Se on kykyä tehdä valintoja, jotka vaikuttavat elämääsi. Sitkeyttä tarvitaan, jotta ongelmat ja esteet eivät lannista ja lamaannuta. Toiveikkuuden ylläpito luo halua ja tahdonvoimaa kulkea kohti tavoitteita sekä löytää vaihtoehtoisia keinoja näiden saavuttamiseen. Realistinen optimismi on kantava voima, jolla ihminen ajattelee menestyvänsä nyt ja tulevaisuudessa. Myönteisillä tunteilla on positiivisia vaikutuksia!

Jotta stressi (olipa sen aiheuttaja mikä tahansa) ei vaikuta haitallisesti terveyteesi ja elämääsi, kannattaa siihen pyrkiä vaikuttamaan heti ensioireiden ilmaantuessa. Parasta on aloittaa itsestä, koska sen voi tehdä heti! Aked & Thompson (2010) ovat julkaiseet Onnen coctailin eli viisi Onnen ohjetta, jotka myös Manka on ottanut esille kirjassaan:

1. Pidä yhteyttä tärkeimpiin ihmisiin ja anna heille aikaa.
2. Ole aktiivinen: kävele, juokse, pelaa, sovita treeni kuntotasoosi ja nauti siitä.
3. Pidä silmäsi avoinna: kiinnitä huomio epätavalliseen, kauneuteen, nauti hetkestä ja reflektoi kokemuksiasi.
4. Opi joka päivä: kokeile uutta, ota uusi vastuu työssäsi ja haaste, josta nautit.
5. Ole antelias: tee jotain hauskaa ystävällesi ja ventovieraalle, kiitä, hymyile, katso sisään ja ulos.

Nyt kun tiedän, että voin vaikuttaa stressiini myönteisillä ajatuksilla, kiitän siitä, että sain tyttäreltäni parhaimman mahdollisen puhelun eilen. Opiskelun, parisuhteen kariutumisen  ja aikuiseksi kasvamisen prosessin keskellä hän totesi: " Olen parissa vuodessa kasvanut todella paljon ja näen kaiken nyt uudessa valossa. Olen onnellinen!" Kiitos! Olen onnistunut äitiydessäni! Se on hyvä voimavara!


No comments:

Post a Comment