Sunday 25 November 2018

Häntäluun kiputila - ikävä vaiva

Jokainen meistä on varmaan jossain elämänsä vaiheessa kaatunut tai liukastunut ja lentänyt pyllylleen sekä loukannut häntäluunsa. AUTS! Mikä kipu! Tämä kipu kestää yleensä pitkään ja hankaloittaa arkisia askareita. Mutta entä jos kipu jää päälle ja kroonistuu? Tosi ikävä tilanne!

Terveyskirjasto määrittelee häntäluukivun näin:" Häntäluukipu on pitkäaikainen vaiva, joka voi tuntua lievänä tai pahimmillaan hyvin hankalana. Kipu häntäluussa tuntuu erityisesti istuttaessa taaksepäin nojaten, jolloin kehon painosta suuri osa kuormittaa häntäluuta. Pakaravaossa tuntuva häntäluu voi myös olla painellessa arka." Latinalainen nimitys tälle vaivalle on coccygodynia. Vamman lisäksi häntäluukivun syynä voi olla esim. häntäluun vahingoittuminen synnytyksen yhteydessä, pitkällinen rasitus (pyöräily tai istuminen) ja jopa ylipaino. Joskus vaivan syy ei selviä. Tyypillistä on kipualueen pehmytosa kudosten (lihakset, sidekudoskalvot, jänteet, jne) tulehtuminen ja kireys sekä toimintahäiriöt.   
terveyskirjasto.fi

Hoitoja on eri aikakausina kokeiltu hyvinkin erilaisia laidasta laitaan. Jama Network kirjoitti aiheesta jo vuonna 1937. Vuonna 1859 Sir J.Y.Simpson julkaisi aiheesta hoito-ohjeet. Itsehoito-ohjeissa suositellaan häntäluun kipua lisäävän toiminnan välttämistä. Tulehduskipulääkkeistä voi olla apua. Lääkäri voi hoitaa aluetta puudute-kortisoni-ruiskeilla. Peräsuolen kautta tehtävästä häntäluun käsittelystä eli manipulaatiosta on myös raportoitu olleen apua. Jopa häntäluun poisto on mainittu kirjallisuudessa! Häntäluun alueen oireet voivat johtua myös kokonaan tai osittain lantionpohjan lihaksien tai lantion alueen muista toimintahäiriöistä, kuten SI-nivelistä. Tällaisissa asioissa on hyvä kääntyä esim. erikoiskiropraktikon puoleen.

Kipusairaanhoitajana olen hoitanut kyseistä vaivaa suhteellisen menestyksekkäästi yhdistellen kipualueen, lantion alueen, lanneselän ja  pakaroiden käsittelyä LymphaTouch alipainehoidolla, manuaalisella faskia- ja lihaskäsittelyllä sekä hieronnalla. Tarvittaessa tähän kombinatioon on liitetty kinesiteippausta ja lääkkeetöntä fototerapia terveysteknologiaa. Kokonaisvaltaiseen hoitoon kuuluu tietysti myös liikunnan ohjausta, rentoutumisen opettelua ja ravinnon merkityksen korostaminen tulehduksen ja kivun hoidossa sekä elintapaohjausta. Potilasta ja hänen kipuaan tulee hoitaa kokonaisvaltaisesti.



 

No comments:

Post a Comment