Monday 4 February 2019

Nykyteknologia mahdollistaa oman kantasoutuotannon aktivoinnin

Elämä ei ole ikuista, vaikka se on ihmisen parasta aikaa, kuten viime yönä menehtynyt mäkikotkamme Matti Nykänen aikoinaan totesi. Osanottoni Matin läheisille yllättävän poismenon johdosta! Jokaisen elämä on rajallista. Terveyden vaalimisen ja sairauksien hoitamisen tutkimukseen käytetään joka päivä mielettömän paljon varoja. Me kaikki haluamme elää pidempään, terveemmin ja pysyä nuorekkaina. Siksi kiinnostus kantasoluhoitoihin on jatkuvasti lisääntynyt. Jo pelkästään EU:n alueella on meneillään noin 40 kliinistä koetta, joissa selvitetään kantasoluhoitojen tehoa ja turvallisuutta, kertoo Fimean julkaisu 1/2011.

Kantasoluihin perustuvat valmisteet on tietyin varauksin luokiteltu EU:ssa lääkkeiksi. Nämä valmisteet poikkeavat kuitenkin huomattavasti perinteisistä lääkkeistä, minkä vuoksi niille on laadittu omat tekniset vaatimukset ja ohjeistot. Kantasoluhoidot kuuluvat niin sanottuihin pitkälle kehitetyssä terapiassa käytettäviin lääkkeisiin (asetus 1394/2007/EC ja direktiivi 2009/120/EC). Kantasolutuotteet eroavat perinteisistä solu- ja kudossiirteistä siten, että ne sisältävät elinkykyisiä soluja, joita on valmistusprosessin myötä olennaisesti muokattu tai joita käytetään muuhun kuin niiden alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, kuten veren kantasoluja sydänvaurion hoitoon.
Kantasolujen valmistus lääkkeeksi on poikkeuksellisen vaativaa johtuen elävien solujen yksilöllisistä ja yksilöiden välisistä eroista (Schneider ym. 2010).

Fimean-artikkeli kertoo, että ominaisuudet, jotka tekevät kantasoluista houkuttelevia lääkekäytössä (monikykyisyys ja plastisuus), tuovat mukanaan myös tiettyjä riskejä. Kantasoluilla, joilla on kaikkein korkein uusiutumis- ja erilaistumiskyky (hESC, iPSC), on myös suurin riski muodostaa kasvaimia, muun muassa teratoomia. Lisäksi kantasolujen erilaistuminen ja luontainen jakautuminen kehossa voivat häiriintyä esimerkiksi ulkoisen solukasvatuksen myötä. Muualle kuin kohde-elimeen päätyessään kantasolut voivat aiheuttaa turvallisuusongelmia muodostamalla vääräntyyppistä kudosta väärään paikkaan. Tämän kaiken lisäksi hoito on kallista, vaikea toteuttaa eikä todellakaan kaikkien saatavilla!

Minulla oli ilo ja kunnia vierailla Itävallan Mondseessa tammikuun puolivälissä. Osallistuin siellä terveysteknologian kongressiin, jossa esiteltiin jotain ainutlaatuista! Tiedemiehet ja lääkärit ovat yhteistyössä kehittäneen fototerapiaan perustuvan lääkinnällisen laitteen, joka muistuttaa laastaria. Tämä laastari aktivoi ihon lämmön vaikutuksesta kehon omaa kupari peptidin tuotantoa. Kupari peptidiä (GHK-Cu) tarvitaan oman kantasolutuotantomme aktivoimiseen.  
Kupari peptidiä tarvitaan kantasolujen tuotannossa


Lähes kaikista ihmiskehon kudoksista löytyy pieni määrä moni- tai yksikykyisiä aikuisen kantasoluja, joista elimistö voi tuottaa uusia erilaistuneita soluja vahingoittuneiden tai vanhenevien tilalle (Fimea). Eniten uusia kantasoluja muodostuu ihosoluista. Näitä aktivoimalla saadaan aikaan huimia korjausprosesseja kehossa

.Omakohtaisena kokemuksena tämän X39-tuotteen käytöstä voin sanoa sen, että oma olkapää vammani, jonka sain kaatuessani vuonna 2009, on nyt täysin oireeton ja pitkään kestänyt lonkkakipuni on poissa. Äitini (82 v ) raportoi, että hänen epäonnistuneesta polviproteesi leikkauksesta jäänyt hermosärky jalassa on vähentynyt huimasti ja tunto on palautunut varpaisiin. Nämä vaan muutamia kokemuksia mainitakseni.

Elämme siis mielenkiintoisia aikoja! Tekniikka mahdollistaa huimia asioita ja mikä parasta, innovatiiviset kehittäjät ovat pystyneet tuomaan markkinoille lääkkeettömiä, turvallisia sekä kustannustehokkaita tuotteita, jotka kaiken lisäksi ovat meidän kaikkien saatavilla. 

No comments:

Post a Comment