Sunday 5 May 2019

Kivulias rasvatauti eli Lipödeema

Vau, nyt on käynnistynyt Suomessakin tietoisuuden lisääminen lipödeemasta eli kroonisesta ja kivuliaasta rasvataudista. Näillä sanoilla fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen nimesi oirekuvaa Suomen ensimmäisessä Lipödeema-seminaarissa viikonloppuna Ruissalossa. Vaiva on monelle tuntematon ja siitä kertoo se, että Suomessa tälle oirekuvalle ei ole edes diagnoosinumeroa. Onneksi reipas, nuori ja urhea kokemusasiantuntija, Yasmina, on antanut sairaudelle kasvot. Hänen rohkeutensa ja tiedon jakamisen innostuksen myötä myös terveydenhoito ja lymfaterapeutit sekä kohtalotoverit ovat uskaltaneet tarttua tähän teemaan. Nyt yhteisenä missiona ja intressinä on aktivoitua ja lisätä tietoisuutta lipödeemasta ja siihen liittyvistä asenteista, vääristä tiedoista ja jopa tietämättömyydestä johtuvasta väärästä hoidosta.

Olen jo joulukuussa 2017 kirjoittanut tästä aiheesta blogissani. Sitä on käynyt lukemassa lähes 1000 henkilöä eli aihe kiinnostaa. Lipödeema oireita on kuvattu jo 1940-luvulla MAYO-klinikalla.Uusi vaiva tämä siis ei ole, mutta vieläkään sitä ei osata tunnistaa ja diagnosoida. Varhainen toteaminen ja hoito voisi estää tilan etenemisen, millä olisi puolestaan mieletön vaikutus asianosaisen elämänlaatuun ja sairauden kulun ennusteeseen.

Ruissalon seminaarissa fysiatrian EL:n lisäksi saimme kuulla plastiikkakirurgi ja dosentti Salvatore Giordanon luentoa rasvaimuhoidosta. Hän painotti kuitenkin hoitomuotoa lähinnä lymfaödeeman hoidon osalta. Lymfaterapian puolelta saimme oppia kompressiohoidon ja lymfaterapian osuudesta lipödeeman hoidossa, jotka ovat merkittävässä roolissa. Potilastapaukset olivat koskettavia, mutta toivoa antavia. Lipödeemaa voidaan hoitaa, kunhan se ensin todetaan ja diagnosoidaan.

Jos jotain jäin kaipaamaan niin olisin toivonut enemmän infoa ruokavalion merkityksestä ja sen ohjauksesta lipödeeman hoidossa. Amerikkalainen endokrinologian professori Karen Herbst on tutkinut paljon lipödemaa ja hän on nostanut esiin tulehdusta vähentävän ja lymfaattista järjestelmää tukevan ruokavalion merkityksen. Hän suosittelee esim. RAD-diettiä, PALEO-diettiä ja/tai matala-asteista tulehdusta vähentävää diettiä. Jälleen kerran, ruoalla on merkitystä!

Kuva: MasterClass: Solutions for Living Your Best Life Every Day
 Kokonaisuutena olen todella tyytyväinen seminaarin antiin! Oli ilo saada olla mukana oppimassa uutta ja käynnistämässä Suomessakin uutta aikakautta, jossa annamme "nimen" sairaudelle, jota useat (yleensä naiset) kantavat geeniperimässää (perimän osuus 60%) jä häpeävät, koska saavat kuulla olevansa VAIN lihavia! Muutos on alkanut!



1 comment: