Sunday, 21 August 2011

Kinesioteippaus, täydentävä hoitomuoto kivun ja turvotuksen hoitoon

Vastaanotollani ehdotan  polvikipuiselle potilalleni kinesioteippausta LymphaTouch-hoidon tueksi. Mitä se on? Kyselee potilas usein hämmästyneenä. Onko se sama asia kuin urheiluteippaus? Voiko teipattuna mennä saunaan? Kauanko sitä pidetään? Onko siitä varmasti apua? Monta kysymystä, joihin yritän parhaani mukaan vastata.

Kinesioteippauksen on kehittänyt japanilainen kiropraktikko Kenzo Kase 1970-luvulla. Menetelmä levisi Soulin olympialasten myötä muualle maailmaan. Nykyään teippaus on fysioterapian hoitoihin kuuluva menetelmä ja sitä käytetään erilaisissa kipu- ja turvotusongelmissa. Menetelmä tukee elimistön omaa paranemisprosessia. Hoito aktivoi verenkiertoa ja lymfajärjestelmää sekä tukee neurofysiologisia toimintoja. Teippauksella voidaan ohjata lihasten ja nivelten liikkuvuutta sekä vähentää kudos painetta teipin luoman alipaineen avulla.

Teippi ei rajoita normaaleja päivittäisiä toimintoja. Teipattuna voi esim. saunoa, käydä suihkussa ja uida. Teippi on elastinen ja ihoystävällinen. Hoitoaika vaihtelee muutamasta päivästä viikkoihin. Kinesioteippaus on hyvä lisä monelle muulle hoitomenetelmälle. Kinesioteippaus sopii vauvasta vaariin eikä estettä hoidolle juurikaan ole. Käytössä teipit eivät tunnu ja siksi moni hämmästyykin "kivuttoman ja huomaamattoman" hoidon tehoa!

Kipeän polven hoidossa asetan kinesioteipin polvilumpion molemmin puolin ja poikittaisen teipin polven alapuolelle. Näin tehtiin tässäkin tapauksessa ja kun tapasin potilaan seuraavan kerran, oli hänen ihmetyksensä aidon positiivinen: "En tiedä mitä teit viime kerralla, mutta polvi kipuni on poissa ja olen voinut liikkua taas hyvin!"

Kinesioteippaus on tutkimus kohteena melko uusi.Julkaistut tutkimukset ovat melko pieniä. Joka tapauksessa tutkimukset ovat antaneet lupaavia tuloksia ja tutkimustyö on viime aikoina lisääntynyt. Lisää aiheesta löytyy esim. sivuilta: http://www.kinesiopiste.fi/kinesio .

Olen opiskellut sekä kinesio- että lymfateippausta ja omakohtaisesti kokenut teipin hyödyn niska-hartia ja selkäkivuissa sekä turvotusten hoidossa. Tänä päivänä myös monet lääkärit suosittelevat teippausta fysioterapiaa täydentävänä hoitona.

No comments:

Post a Comment