Sunday, 18 January 2015

HSP & Kipu

Iltasanoman liitteessä 10.1.2015 silmiini osui artikkeli: Erityisherkkyys on vahvuus ja rasite. Jotenkin jo otsikko kolahti, mutta päätin lukea koko jutun. Tuli ihan sellainen olo, kuin joku olisi kirjoittanut minusta tai niistä lukuisista kroonisen kivun kanssa kamppailevista potilaista, joita tapaan vastaanotollani jatkuvasti. HSP (Highly Sensitive Person) käsite tuli laajemmin tunnetuksi vuonna 2013, kun kanadalainen psykologi Elaine N. Aronin julkaisema kirja, Erityisherkkä ihminen (Nemo), ilmestyi suomeksi.

HSP eli erityisherkkyys ei ole sairaus, vamma tai häiriö, vaan synnynnäinen hermostollinen ominaisuus. (Iltalehti 100115). Herkkyyden tunnistaminen perustuu omaan arvioon ja kokemukseen. Väestöstä noin viidennellä on tällainen ominaisuus. Yksinkertaisella herkkyystestillä voi varmistaa omat aavistuksensa asiasta oikeiksi. Oma testitulokseni oli vahvasti positiivinen! Tulos oli huojentava, sillä se selittää todella paljon oman kehoni tuntemuksia sekä kokemus- ja ajatusmaailmaani. HSP-ihmiset ovat herkkiä sekä kehon sisäsille että ulkoisille ärsykkeille. Hermojärjestelmä käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista laajemmin ja syvällisemmin. Erityisherkät voivat olla tavanomaista herkempiä myös lääkkeille ja kivulle! Erityisherkällä on rikas sisäinen maailma ja voimakas eläytymiskyky, mutta liika hälinä ja kiire saavat hänet vetäytymään muista ihmisistä omaan rauhaansa lataamaan akkuja.

HSP Suomen eritysherkät yhdistys on perustettu 2013 ajamaan jäsentensä etuja ja jakamaan tietoa. Sivuilta löytyy myös syventäviä testejä. Puheenjohtajana toimii itsekin erityisherkkä, Petri Konttinen. Iltalehden haastattelussa Konttinen kertoo olevansa ällistynyt yhdistyksen nopeasta jäsenmäärän kasvusta. Tämän kaltaisen yhdistyksen toiminnalle on hänen mielestään selvästi tarvetta.
Dr Elaine Aron

Tutustuessani HSP tutkimuksiin ja Dr Elaine Aronin ajatuksiin, koen ymmärrykseni kivun ja uupumuksen sekä erityisherkkyyden suhteen lisääntyneen ja syventyneen. Kipu on todellakin aina "korvien välissä" eli hermojärjestelmässämme, jonka toimintaan vaikuttaa mm. eritysherkkyys erilaisine vivahteineen. Tämän ymmärtäminen tekee kivunhoidosta todellakin TAIDETTA! Kipu on aina paljon enemmäin kuin fysiologinen prosessi. Siksi kivun hoitaminen on haasteellista, kiehtovaa ja palkitsevaa sekä uuvuttavaa. Pilleri on aina vain murto-osa kivun kokonaishoitoa! Kivunhoidon kulmakivi on potilaan kokonaisvaltainen kohtaaminen.

No comments:

Post a Comment