Saturday, 10 January 2015

Rintojen omahoito - joka naisen velvollisuus

Viime viikolla tein toimintakertomusta Sairaanhoitopalvelu-Leenan vuoden 2014 toiminnasta. Ilokseni sain todeta, että palveluilleni on edelleen kasvava kysyntä. Tämä on yrittäjän kannalta hyvä juttu, mutta potilaiden kannalta ikävä asia, sillä se tarkoittaa, että kivun hoidon ja lymfahoidon tarvitsijoiden määrä kasvaa jatkuvasti. Käyntien osuus jakautuu lähes 50% kummankin potilasryhmän osalta, mutta kivun takia hakeutuu edelleen vastaanotolle enemmän yksittäisiä tapauksia. Lymfahoidossa käy eniten syöpäleikkauksen jälkeen lymfaödeemaan sairastuneita. Näistä valtaosa on rintasyövän läpikäyneitä naisia. Rinnat ovatkin erityisen lähellä sydäntäni! :)

Rintojen omatoiminen tutkiminen on erittäin tärkeää. Rintasyöpään sairastuu yhä nuorempi nainen. Omien rintojen terveyden seuraaminen on suotavaa aloittaa jo parikymppisenä ja ehkä aiemminkin. Helpointa on oppia omien rintojen tutkiminen ohjatusti eli esim kouluterveydenhoitajan tai työterveyshoitajan ohjauksella. Viimeistään äitiysneuvolassa tämä asia tulisi ottaa haltuun. Jokainen meistä on oman kehonsa asiantuntija. Varhain tutuksi tulleet rinnan muodot, ulkonäkö, kudoksen pehmeys, mahdolliset hormonikyhmyt ym. luovan pohjan terveen rinnan tuntemiseen. Silloin on mahdollista mahdollisimman varhain havaita normaalissa tilassa tapahtuvia muutoksia ja tarvittaessa hakeutua jatkoselvittelyihin. Rinnat.fi sivulta löytyy paljon hyvää informaatioita. Siellä voi kirjautua vastaanottamaan rintojen terveydestä lisätietoa sähköpostiinsa.
Promama.fi-ohjelma opettaa omatoimista rintojen tutkimista.

Rintojen kuvantamiseen käytetään nykyään mammografiaa, ultraääntä ja magneettikuvantamista. Mahdolliset rintasyövän levinneisyyden tutkimiseen käytetään tietokonetomografiaa, luustokarttaa sekä positroniemissiotomografiaa eli PET:ä. Suositeltavin näytteenottotapa on paksuneulanäyte.(Rinnakkain-lehti 1/2013). Mammografia tehdään valtakunnallisessa seulonnassa 50-69 vuotiaille oireettomille naisille parin vuoden välein. Siitä huolimatta on ensiarvoisen tärkeää tehdä omatoimista rintojen tutkimista säännöllisesti esim. kerran kuussa. Olen kuullut tapauksia, jolloin nainen on havainnut pienen muutoksen rinnassaan ja saanut todella "taistella" jatkotutkimuksiin pääsystä hoitavan tahon vähättelyn vuoksi. Valitettavasti naiset ovat oman kehonsa asiantuntijoita ja ikävät epäilyt ovat useimmiten osoittautuneet aiheellisiksi. Onneksi pääsy hoitoon on sitten ollut nopeaa!

Taidanpa lähteä lauantai-illan saunaan ennen luvattua lumipyryä ja mahdollista sähkökatoa. Saunassa on hyvä tutkia rinnat!





No comments:

Post a Comment