Saturday, 16 May 2015

Suoliston salaisuus

Vappu, Äitienpäivä ja Helatorstai on vietetty. Parin viikon päästä lapset kirmaavat kouluista kesälaitumille ja minulla on silloin kauan kaivattu viikon  LOMA! Parasta lomassa on mielestäni sen suunnittelu ja odotus......Tunne on samanlainen kuin lapsena jouluaattona. Jotain ihanaa on tulossa! Se on huipennus, jonka jälkeen on rentoutunut ja tyyni olo. Varmistaakseni ihanan joutilaisuuden ja rentoutumisen, kävin kirjafriikkinä ostamassa itselleni lomalukemista. Ostin kirjan, jonka olen jo ahminut lähestulkoon kokonaan! Se on Suoliston salaisuus, jonka kirjoittaja Giulia Enders on nuori ( v 1990) tutkija, joka valmistelee väitöskirjaansa Frankfurt am Mainin mikrobiologian ja sairaalahygienian laitoksella Saksassa. Hänen huippusuosittua ja humoristista esitystään suoliston toiminnasta on katsottu useita kertoja Youtubessa. Suosittelen lämpimästi katsomaan videon ja ennen kaikkea lukemaan kirjan, jos olet vähänkään kiinnostunut OIKEASTI kehosi hyvinvoinnista!

Olen toiminut hoitotyön ammattilaisena jo 30 vuotta. Vasta luettuani kirjan ja katsottuani vielä videonkin (sainpahan verestää lukion saksanoppeja), ymmärsin, että en oikeasti ole sisäistänyt hurmaavan suoliston kokonaisvaltaista merkitystä hyvinvointiimme. Lymfaterapeuttina siteeraan teille yhtä herkullista otetta kirjasta. "Suurin osa immuunijärjestelmästämme ( 80%) sijaitsee suolistossa. Siihen on hyvä syy. Suolistossa sijaitsee nimittäin bakteerifestareiden päänäyttämö, ja ne festarit immuunijärjestelmän pitää ilman muuta nähdä. Bakteerit pysyttelevät omassa piiloreservaatissaan suoliston limakalvolla eivätkä tule uhkaavan lähelle solujamme. Siellä immuunijärjestelmä voi jammailla niiden kanssa ilman että bakteereista on vaaraa elimistölle. Sillä lailla puolustajasolut oppivat tuntemaan monia uusia lajeja." Siis, herkullista, nerokasta ja täydellistä!
cdon.fi

Sunnuntai aamuisin klo 9.00 olen useimmiten sauvakävelyllä ja kuuntelen kuulokkeilla radiosta Terveydentukipilarit ohjelmaa, jossa Paula Heinonen vastaa kuulijoiden lähettämiin kysymyksiin terveellisestä ravinnosta. Paula muistaa aina mainita, että suolisto on ihmisen toinen aivo. Tähän on helppo yhtyä, kun olen lukenut Endersin kirjan. Hän sanoo, että sen lisäksi, että suolisto muokkaa immuunipuolustustamme, on sen hermojärjestelmä toiseksi suurin aivojen jälkeen. Ylipaino, masennus ja allergiat ovat yhteydessä suoliston tasapainon järkkymiseen. Jos haluamme voida hyvin, elää pitempään ja olla onnellisempia, meidän tulee hoitaa suolistoamme!


No comments:

Post a Comment