Saturday 29 August 2015

Koukussa kipulääkkeisiin

Kukapa olisi uskonut tammikuussa 2015, että meikäläisestä rapakuntoisesta selkäkipupotilaasta tulisi treenisalilla viihtyvä addikti? Olen koukussa lihas- ja voimaharjoitteluun. Kiitos kuuluu kuntosalille ja varsinkin se ihanalle ja pätevälle PersonalTrainerille. Tänään aamutreenin jälkeen piipahdin kaupassa ja silmiini osui päivän Iltalehti, jonka liitteessä oli artikkeli : Koukussa kipulääkkeisiin.

Artikkelissa ei ilmennyt mitään uutta, mutta se herätti taas valtavasti ajatuksia meidän nykyisen terveydenhuollon tilasta. Lehti kertoo, että Kelan tilastojen mukaan opioidilääkkeiden käyttö vuosina 2009 - 2014 on ollut noin 400 000 henkilöä/ vuosi. Siis OPIOIDI lääkitystä eli huumausaineeksi luokiteltavaa lääkitystä on saanut 400 000 henkilöä! Kaiken kaikkiaan lääkekorvauksia vuonna 2014 on Kelan korvannut 1 306,1 miljoonaa euroa. Tänne mm. verorahamme uppoavat!

Suomessa on kautta aikojen käytetty huumausaineita mielestäni ehkä liiankin löyhin perustein. Perustan väitteeni 30-vuoden hoitajakokemukseeni ja vastikään näkemäni TV:n dokumenttisarjan Huume-Suomen historia - esitettyjen tietojen perusteella. Puolustan täysin opiaattien käyttöä akuutissa kivussa ja syöpäkivun hoidossa. Muuten mielestäni löytyy usein muita varteenotettavia kivunhoito vaihtoehtoja. Läheskään aina ei kipulääke ole paras vaihtoehto. Kaikilla lääkkeillä on sivu- eli haittavaikutuksia ja voimakkaat, keskushermostoon vaikuttavat opiaatit, voivat aiheuttaa addiktiota eli riippuvuutta potilaan aavistamatta.

Kivun hoidossa käytetään ensisijaisesti lääkehoitoa, koska lääkkeet kuuluvat lääkärien työkalupakkiin. Kipusairaanhoitajana peräänkuulutan enemmän hoitotyön keinojen suosimista. Kosketus, hyvä mieli, liikunta, fysikaaliset hoitomuodot, terveellinen ravinto, rentoutus,
Kivunhoidossa - asenteella on merkitystä!
mielikuvaharjoitteet, taide, musiikki ym. menetelmät voivat lievittää kipua yhtä hyvin kuin tulehduskipulääke. Olen itse elävä todiste siitä, että hoitotyön keinot toimivat! Olen selättänyt yli 5 kk kestäneen iskiastyyppisen lanneselän ja alaraajan hermokivun hoitotyön menetelmillä, ilman lääkehoitoa. (Itseasiassa kokeilin lääkehoitoa, mutta siitä ei ollut apua.) Lääkkeettömistä hoidoista löytyy tänä päivänä hyvää tieteellistä näyttöä, ne ovat tutkittuja ja turvallisia eivätkä aiheuta sivuvaikutuksia! Lääkkeettömien hoitojen käytön esteenä ovat lähinnä meidän omat asenteet ja ennakkoluulot.


No comments:

Post a Comment