Postilaatikosta löytyi uusi Kivuntutkimusyhdistyksen jäsenlehti Kipuviesti 2/2018. Sieltä haluan nostaa esiin kipututkijan, psykologian tohtorin, Reetta Sipilän tekemän väitöskirjan ja tutkimuksen aiheesta: Kivun kokemus ja kivun riskitekijät rintasyövän vuoksi hoidetuilla naisilla (27.1.2018).
Aineisto koostui 1000 HYKS:issä leikatusta potilaasta, joiden ikäjauma oli 18-75 vuotta. Aineisto kerättiin vuosina 2006- 2010.
" Potilaat täyttivät ennen leikkausta laajasti terveyshistoriaa, masennusoireita, tilanne- ja yleistä ahdistustaipumusta ja suuttumuksen ilmaisutyyliä kartoittavia kyselylomakkeita. Potilaille tehtiin leikkausta ennen kuuma- ja kylmäkipua mittaavat kokeellisen kivun testit. Leikkauksen anestesia, sekä akuutin kivun hoito kirjattiin. Potilas kirjasi ensimmäisen leikkauksen jälkeisen viikon ajan kipua leikkausalueella. Kipu ja osa mielialaan liittyvistä kyselylomakkeista lähetettiin 1kk, 6kk, 1v, 2v ja 3v leikkauksen jälkeen."(Väitöskirjan tiivistelmästä ote)
![]() |
Anna Puu: Meissä on voimaa-nauha |
On hyvä, että asioita tutkitaan! Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä maailman laajuisesti. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain 5000 naista (Suomen syöpärekisteri). Hyvien hoitojen myötä eliniän ennuste on kasvanut ja työssä käyviä rintasyövästä selvinneitä on paljon. Leikkaus on osa syövän hoitoa solusalpaajien ja sädehoidon sekä hormonihoidon ohella.Tutkijoiden tavoitteena on kehittää mittareita, joilla voidaan ennakoida ryhmät, jotka vaativat erityistä huomioita mahdollisen pitkittyneen kivun välttämiseksi olemassa olevien riskitekijöiden takia. Roosanauha-kampanjalla kerätään rahaa mm tällaisten tutkimusten rahoittamiseen.