Sunday, 4 August 2019

Hyvinvointimaassamme ongelmana vanhusten vajaaravitsemus

Muistan, kuinka sairaalassa työssä ollessani, vanhuksille jaettiin aamupalla puuroa, leipäpala, kahvia ja maitolasi + lääkkeet. Lounaaksi sattoi olla sosekeitto, leipä, maito, mehukiisseli ja lääkkeet. Iltapäivällä kahvia ja pullaa + lääkkeet. Päivällisellä perunajauhelihalaatikko, punajuurta, leipä, maito ja lääkkeet. Iltapalalla lasillinen mehukeittoa tai velliä ja lääkkeet. Onko tämä mielestäsi  ravintorikasta toipilasruokaa henkilölle, joka on heikko ja ruokahaluton? Vuosien saatossa tämä ruokalista ei ole muuttunut! Tämä on sinun ja minun tulevaisuus! Surullista!

Muutama päivä sitten Mediuutisissa kirjoitettiin aiheesta. Otsikkona oli: Ikääntyneiden vajaaravitsemus voi tulla kalliiksi. Se itseasiassa on jo mielestäni kallista. Kustannusvaikutelman vajaaravitsemuksen aiheuttamista kuluista on tehnyt suomalainen, itsenäinen ravitsemusalan tutkimusyritys Ravistamo. Laskelman mukaan Suomessa on arviolta noin 100 000 yli 65-vuotiasta vajaaravittua seniorikansalaista, joiden määrän odotetaan vielä lisääntyvän väestön ikääntyessä.

Tutkimustulosten mukaan 55 prosenttia suomalaisista pitkäaikaishoidossa olevista vanhuksista on vajaaravittuja ja 40 prosenttia vajaaravitsemusriskissä. Aiemmin Helsingin yliopistossa julkaistun tutkimuksen mukaan ravitsemustilan MNA-arvion (Mini Nutritional Assessment, linkki lomakkeeseen) perusteella kaikista pitkäaikaishoidon potilaista 15 prosenttia on vajaaravittuja ja 68 prosenttia heistä kuuluu riskiryhmään. (Mediuutiset). Mitä on asialle ajateltu tehdä valtakunnan, hoitolaitosten ja yksittäisen vanhuksen osalta?    
Ravinnolla on merkitystä!

Artikkelissa kerrotaan, että laskelmien mukaan lääketieteellisen ravitsemuksen avulla voitaisiin Suomessa vähentää 650 000 sairaalahoitoon ohjausta. Lisäksi sillä voitaisiin vuosittain estää ikääntyneiden keskuudessa 17 000 antibioottireseptiä ja 54 000 painehaavaa. Uskon tämän! Yksin ollessa ruoka ei senioirille maistu, syöminen unohtuu ja väsymys sekä masennus eristävät sisätiloihin ja heikentävät niin fyysistä kuin henkistä kuntoa ja ennen kaikkea vastustuskykyä.

Toivon sydämestäni, että terveydenhuollon ammattilaisten ja lääkäreiden koulutukseen lisätään ravitsemusoppia. Toivon, että määrärahoja suunnataan ihmisen perustarpeeseen eli ravitsemukseen. Toivon, että sinä ja minä huolehdimme osaltamme omien senioireiden ravitsemuksen tehostamisesta olivatpa he sitten laitos- tai kotihoidossa. Viedään senioirille kotimaisista marjoista ja yrteistä tehty monivitamiininektari, jota on helppo ottaa ruokalusikallinen päivässä ja lisäksi siihen hyvänmakuinen ja elinvoimainen D-vitamiinivalmiste. Tällä helpolla ja pienellä satsauksella saadaan jo paljon hyvää aikaan!

Tästä kerron oman tarinan huomenna 5.8.2019 klo 20 Facebookissa Leenan Hyvinvointihuoneessa. Nähdään siellä!

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete