Monday, 30 May 2011

Siunattu kipu

Aamu oli sateinen, tuulinen ja kolea. Kalenteria katsomalla huomasin kuitenkin, että olemme ihan kesäkuun kynnyksellä. Matalapaine saa useat kipupotilaan voimaan huonosti. Ennen vanhaan puhutiin reumatismista, mutta nykyään tiedetään enemmän kivun syntymekanismista ja kipuviestiä kuljettavan hermojärjestelmän herkistymisestä. Herkkä ihminen voi kokea ilman muutokset kehossaan jopa kipuna.

Olen todella onnekas kun saan tehdä työtä josta pidän. Krooninen kipu rajoittaa usein tekemisiä ja harrastuksia sekä heikentää elämänlaatua. Kivun hoito on haasteellista, mutta ei mahdotonta. Monta kertaa huomaan, miten suuri merkitys positiivisella asenteella on. Itse olen vakaasti sitä mieltä, että kivun hoidossa on sallittua kaikki keinot, kunhan ne eivät ole potilaalle haitallisia. Mielenkiintoisia ajatuksia kivunhoidosta kirjoittaa myös Antti Heikkilä kirjassaan Siunattu kipu. Suosittelen kirjaa lämpimästi! Myös Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen sivuilta pääsee lukemaan kivunhoidon asiantuntijoiden tutkimuksia ja kokemuksia kivun hoidon saralla. Linkki näille sivuille on : http://www.suomenkivuntutkimusyhdistys.fi/ .

Nyt illalla aurinko paistaa taas ja maanantai päivä saa arvokkaan päätöksen. Otan kaulastani pois riipuksen, joka toimii eräänlaisena onnen amulettinani. Sain sen joululahjaksi mieheltäni pari vuotta sitten. Siinä lukee "Carpe diem". Tätä mottoa noudattaen on hyvä kulkea kohti kesää. Hyvää illan jatkoa......

No comments:

Post a Comment