Sunday, 27 January 2013

Lymfaödeman symboli on perhonen!

Vaiherikas ja työntäyteinen viikko on takana ja uusi ihana viikko edessä. Kevättä kohti mennään ja valo kuplii sielussa. Keskiviikkona käynnistyi rintasyöpäleikattujen tukiryhmän kevätkausi. Pirteä ladyjoukko tapasi toisensa Porvoossa, Pääskytien koululla. Suurkiitos koulun rehtorille luvasta käyttää tiloja hyvän asian puolesta! Iloinen ja innostunut puheensorina täytti luokkahuoneen ja saimme paljon hyviä ideoita lymfaödeeman tietoisuuden eteenpäin viemiseksi.

Syksyllä mediassakin näkynyt Roosanauha- kampanja on monelle tuttu, mutta harva tietää, että lymfaödeman symboli on turkoosi perhonen. Perhonen kuvastaa lymfaterapiaa, joka on lymfaödeman ainoa oikea hoito itsehoidon ohella. Perhonen on hento ja kevyt. Sen siipien iskut ovat napakat, mutta kevyet ja kuljettavat perhosta eteenpäin. Symbolisen kaunista!

Lymfaödeman symboli on perhonen
Valitettavasti lymfaödema ei ole kevyttä eikä kaunista. Se on harmillinen ja läpi elämän kestävä vaiva, joka invalidisoi ja vaatii tehokasta hoitoa jatkuvasti. Silti se on huonosti tunnettu, tavallisesti syöpähoitojen aiheuttama sivuvaikutus, jonka hoitosuosituksia ei aina noudateta eikä toteuteta toivotulla tavalla. Moni rintasyövän sairastanut nainen kauhistuu huomatessaan, että hänelle tulee uusi ongelma, vaikka itse syöpä saadaankin hoidettua. Syöpäkontrollien päättyessä keskussairaalassa potilaat siirtyvät jatkohoitoon ja seurantaan terveyskeskukseen. Eri kunnissa terveyskeskusten lymfaödeman hoitokäytännöt vaihtelevat suuresti. Harmillista on hoitojen saannin epävarmuus ja hankaluus.

Lymfaterapia on fysioterapiaan kuuluvaa erikoisosaamista, jota antavat koulutetut hoitotyön ammattilaiset eli lymfaterapeutit. Kunnat myöntävät huonosti maksusitoumuksia hoitoihin, jotka ovat potilaalle erittäin tärkeitä. Hoitokustannukset ovat kohtalaiset, mutta vielä kalliimmaksi tulee hoitamattomuus. Hoitamaton lymfaödema kroonistuu ja aiheuttaa muita liitännäisvaivoja, jotka vaativat sairaalahoitoa. Nykysuositukset eivät riitä takaamaan lymfaödeman hoidon saamista. Lymfaödeman hoidon tehostamiseksi vaadittaisiin napakampia ohjeistuksia kunnille tai jopa hoitoon oikeuttavaa lakiesitystä. Siihen menee aikaa, sillä valitettavan moni hoitoalalla työskentelevä luulee vieläkin, että lymfaterapia kuuluu ns. "vaihtoehtohoitoihin". Välillä kuulee potilaiden kertovan, miten lääkäri on sanonut hoidon olevan turhaa, turvotus kun on "normaalia". (?????)

Porvoon tukiryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 27.2.2013 klo. 18.00 Pääskytien koululla. Silloin saamme vieraaksemme kotimaisen kompressiotuotteita valmistavan yrityksen Lymed Oy:n edustajan. Muitakin hyviä "tempauksia" tulemme kevään aikana tekemään, joten tukiryhmästä tullaan kuulemaan.......

No comments:

Post a Comment