Sunday, 18 August 2013

Rintasyövän perinnöllisyys puhututtaa

Koulut ovat alkaneet ja niin käynnistyvät myös kansalaisopistot, erilaiset liikuntakurssit ja muut kerhotoiminnat. Porvoossa lokakuussa 2012 käynnistynyt rintasyöpää sairastaneiden vertaistukiryhmä kokoontuu myös tulevalla viikolla, keskiviikkona 21.8.2013, syksyn ensimäiseen tapaamiseen. Odotan innolla tapaavani näitä energisiä, iloisia ja elämän myönteisiä naisia, joista uhkuu tiedon halu ja usko parempaan tulevaisuuteen.

Viime keväänä mediassa kohistiin amerikkalisen näyttelijän Angelina Jolien rohkeasta päätöksestä. Hän poistatti molemmat rintansa, koska hänellä oli havaittu rintasyöpää aiheuttava perinnöllisyys geeni. Asia kiinnosti myös suomalaisia ja niinpä Helsingissä Saukonpaadenrannassa sijaiseva yksityinen syöpäsairaala Docrates järjesti yleisötilaisuuden 14.5.2013. Siinä sädehoidon ylilääkäri Leila Vaalavirta, perinnöllisyystieteen ja synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Kristiina Aittomäki sekä syöpätautien erikoislääkäri, Docrateksen ylilääkäri Tuomo Alanko kertoivat rintasyövän perinnöllisyydestä. Luento on nähtävissä Youtubessa. Vaalavirta kertoi, että n 30 %:lla rintasyöpäpotilaan suvussa löytyy yleensä toinenkin rintasyöpätapaus. 5-10 % näistä johtuvat perinnöllisistä yksittäisistä geenimuutoksista, joista BRCA-geeni virheet selittävät 20 - 50 %. Vaalavirta painottaakin, että näitä perheitä tulisi tutkia ja lähettää seurantaan ja ennaltaehkäisyyn. "Pelkääminen on hukkaan heitettyä aikaa" eli meidän tulee enemmänkin toimia eikä odottaa.
Docrates järjestää avoimia yleisötilaisuuksia eri aiheista ja nämä tilaisuudet löytyvät Docrateksen sivuilta.

Lenkillä näin taivaalla pilvisydämen. <3
Hyvää rintasyöpäasiaa löytyy myös Donna Europa- Rintasyöpäyhdistys ry:n sivuilta. Sieltä voi tilata uutta Rinnalla-kirjaa, opas rintasyöpäpotilaille. Sivuille on avattu myös keskustelupalsta ja sieltä voi lukea sähköisesti myös uusimman Rinnakkain-lehden. Infoa löytyy myös opinnäytetöinä eli Metropolia opinnäytetyö Lymfaödeema potilaan verenpaineen mittaamisesta on verkossa ja kohta sinne tulee myös Laurea AMK-opiskelijoiden tekemä työ: Rintasyöpäleikkausen jälkeinen lymfaödeema- potilasohje.

Porvoon tukiryhmä kokoontuu siis keskiviikkona Päskytien koululla klo 18. Tilaisuus on avoin ja maksuton. Vieraaksemme tulee Titvi Ikävalko, joka on suunnitellut oman Titvi- Finnish design (rekisteröity tavaramerkki) malliston. Titvi tuo upeita, persoonallisia asusteita, huiveja, liivejä, ponchoja sekä turbaanimyssyjä ja hiuspantoja kaikenikäisille. Siis keskiviikkona ladyt rulettaa!

No comments:

Post a Comment