Sunday 25 August 2013

Selkäkivun kotihoitokonstit

Miksi meille aina pitää ensin tulla joku vaiva tai "kremppa" ennen kuin heräämme siihen, että kehoamme olisi todellakin syytä hoitaa ja huoltaa? Koska suutarin lapsillakaan ei ollut kenkiä niin kipusairaanhoitajakaan ei ole noudattanut antamiaan ohjeita ja neuvoja ennen kuin itse kipeytyi. Nyt rajusta lanneselän, pakaran ja alaraajan kiputilan alkamisesta on kulunut 11 viikkoa ja olen edelleen jonkinasteinen toipilas. Työterveyshuollon lääkärin vastaanotolla kävin heinäkuussa ja hän totesi, että ei ihan vaikuta tyypilliseltä iskias kivulta ja asia jäi siihen. Ei kun lusikka kauniiseen käteen ja hommiin.

Olen tehnyt ns. "raksun rempan" eli elämäntaparemontin. (Toivottavasti se kestää!) Hyviä selkäkivun hoitokeinoja ovat erilaiset liikunta muodot, hyvä ravinto, riittävä lepo ja ammattilaisen apu. Olen nyt 4 viikkoa toteuttanut "remppaani". Liikun n. tunnin päivässä ja selälleni sopivaa liikuntaa ovat esim. sauvakävely ja vesijuoksu sekä uinti. Lisäksi käytän Selätintä-lanneselän liikkuvuuden parantamiseksi ja venyttelen päivittäin.


www.suomenlatu.fi
 Sauvakävely on erittäin tehokas kuntoilumuoto. Laji sopii niin kestävyysharjoitteluksi kuin tueksi painonhallintaan. Oman liikunnan seuraaminen vaikkapa askelmittaria käyttäen kannustaa sauvakävelyn harrastajaa. Harjoittelua voi myös tehostaa vaihtelevalla maastolla, nopeammalla temmolla sekä lisäpainoilla. Sauvakävelytekniikkaa on syytä opetella, jotta liike on riittävän tehokas ja turvallinen. Vesijuoksu puolestaan kehittää hyvin yleiskuntoa eli hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä, koska vedessä juostessa kaikki kehon suuret lihakset toimivat tehokkaasti.
Vesijuoksun avulla voi siis parantaa lihaskuntoa kokonaisvaltaisesti. Vesi on noin tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma, jolloin se toimii hyvänä vastuksena ja kehittää lihakuntoa. Lisäksi se parantaa tuki- ja liikuntaelimistön ja hermoston toimintaa ja auttaa pitämään yllä hormonitasapainoa.
Vedessä liikkuminen on tehokasta myös painonhallinnan kannalta, sillä ihminen kuluttaa vedessä energiaa huomattavasti enemmän kuin kuivalla maalla. Vesiliikunta lisää lihasmassaa ja kiinteyttää siten lihaksia. Vesijuoksutekniikkaakin on hyvä opetella ohjaajan tai opaskijan avulla, jotta siitä saa kaiken edellämainitun hyödyn. Venyttely on tärkeä ennaltaehkäisevä ja huoltava toimenpide, joka palauttaa lihaksen lepopituuden, parantaa verenkiertoa, edistää aineen vaihduntaa ja rentouttaa sekä lisää nivelten liikkuvuutta.


Ravinnossa tulee muistaa syödä "puhdasta, lisäaineetonta" ruokaa. Paljon marjoja ja kasviksia, riittävästi proteiineja ja hyviä rasvoja sekä riittävästi vettä! Lisäpotkua hoitooni olen hakenut täsmäliikunnalla eli Hypoxi-hoidolla, jossa yhdistyy liikunta ja alipainehoito. Porvoossa tätä hoitoa voi saada Evas Choice-hoitolasta. Vaikka ammattini puolesta (sisätauti-kirurginen erikoissairaanhoitaja) olen aina suositellut  lääkehoitoa tarvittaessa, pyrin sitä sivuvaikutusten takia itse välttämään. Niinpä olen hakenut asiantuntija apua selän lihasten ja sidekudoskalvojen sekä nikamien hoitoon  Porvoon hierojakoulusta. Osteopaatti Joonas Keituri ja koulutettu hieroja Kim Grönqvist ovat hoidoillaan tukeneet paranemistani. Suurkiitos heille siitä!

Kehon huolto ja selkäkivun hoito on aikaa vievää, mutta palkitsevaa. Kunto kohenee ja elämänlaatu paranee samalla kun elämän arvot laitetaan uuteen järjestykseen. Innolla odotan nyt 2.9. alkavaa Löydä tasapainosi - ryhmävalmennusta, joka pidetään Helsingissä syyskuusta joulukuuhun. Olen ilmoittautunut mukaan tähän valmennukseen ja toivon sen lisäävän "remppani" muuttumista pysyväksi elämäntavaksi.
 
 

 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment