Sunday, 25 January 2015

Kolottaako? Vesijumppa auttaa.

On se vaan niin ihanaa, kun arki on alkanut! Parin viikon joululoma teki terää, mutta nyt tuntuu kehossa vieläkin paremmalta, kun arki ja kevätkauden jumpat ovat käynnistyneet. Ulkoilu ei tällä hetkellä ole selkä- ja nivelvaivoista kärsiville paras vaihtoehto liukkaiden teiden vuoksi. Alkuvuosi on ollut tapaturma-asemilla vilkasta, liukkaalla sattuneiden kaatumisten aiheuttamien nyrjähdysten ja luunmurtumien takia. Siispä on parasta kuntoilla ja kuntouttaa itseään turvallisesti sisätiloissa.

Näin Rapu-merkkisenä rakastan vettä! Omaan kuntoiluohjelmaani kuuluu pari käyntiä uimahallilla viikottain. Vesi vanhin voitehista! - näin voi todeta. Tällä hetkellä kehoni kiittää jokaisesta vesijumpasta, vesijuoksusta ja kotona tehdystä jumppatuokiosta. Istuminen ja paikallaan olo on selälle pahinta! Perjantaina oli kokouspäivä ja sen kyllä tunsi taas illalla ja vielä seuraavana aamuna jäykkänä lanneselkänä ja pakarapoltteena! Ei kun Selätin käyttöön, puntit käteen ja lantio liikkumaan. Siitä se taas lähti! Huomenna vesijumpalle (linkistä näet videon, jota voit hyödyntää!) ja perjantaina taas vesijuoksuun (linkistä 6 min tekniikkaopetus video).

UKK-Instituutti kirjoittaa vesijuoksusta näin:
Vesijuoksu (pinterest.com)


Vesijuoksu sopii erityisesti
  • ylipainoisille, koska vedessä liikakilojen kantaminen ei rasita
  • alaraajojen nivelkivuista kärsiville, koska vedessä juostessa jalkojen nivelillä ei ole painoa
  • niska- ja selkäkipuja poteville, koska vedessä juostaan selkärangan kannalta turvallisessa asennossa ja ilman suurta painovoimaa
  • vammaisille, koska vedessä on helppo liikkua
  • pitkäaikaissairaille, koska vesiliikunta parantaa monien oireita ja auttaa jaksamaan
  • kuntoutujille, sillä vedessä voidaan tehdä tehokkaita harjoituksia tukirankaa kuormittamatta
  • urheilijoille, sillä vesi antaa riittävän vastuksen.
Oma lisäykseni: pystyasento vedessä on mitä parhainta lymfaterapiaa, sillä vedenpaine aktivoi lymfaattisen järjestelmän toimintaa!
Jos ei sopivaa vesijumpparyhmää paikkakunnalta löydy, voi tulostaa mukaan omat vesijumppaohjeet (pdf) . Polskutellaan kohti kevättä!
 


Sunday, 18 January 2015

HSP & Kipu

Iltasanoman liitteessä 10.1.2015 silmiini osui artikkeli: Erityisherkkyys on vahvuus ja rasite. Jotenkin jo otsikko kolahti, mutta päätin lukea koko jutun. Tuli ihan sellainen olo, kuin joku olisi kirjoittanut minusta tai niistä lukuisista kroonisen kivun kanssa kamppailevista potilaista, joita tapaan vastaanotollani jatkuvasti. HSP (Highly Sensitive Person) käsite tuli laajemmin tunnetuksi vuonna 2013, kun kanadalainen psykologi Elaine N. Aronin julkaisema kirja, Erityisherkkä ihminen (Nemo), ilmestyi suomeksi.

HSP eli erityisherkkyys ei ole sairaus, vamma tai häiriö, vaan synnynnäinen hermostollinen ominaisuus. (Iltalehti 100115). Herkkyyden tunnistaminen perustuu omaan arvioon ja kokemukseen. Väestöstä noin viidennellä on tällainen ominaisuus. Yksinkertaisella herkkyystestillä voi varmistaa omat aavistuksensa asiasta oikeiksi. Oma testitulokseni oli vahvasti positiivinen! Tulos oli huojentava, sillä se selittää todella paljon oman kehoni tuntemuksia sekä kokemus- ja ajatusmaailmaani. HSP-ihmiset ovat herkkiä sekä kehon sisäsille että ulkoisille ärsykkeille. Hermojärjestelmä käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista laajemmin ja syvällisemmin. Erityisherkät voivat olla tavanomaista herkempiä myös lääkkeille ja kivulle! Erityisherkällä on rikas sisäinen maailma ja voimakas eläytymiskyky, mutta liika hälinä ja kiire saavat hänet vetäytymään muista ihmisistä omaan rauhaansa lataamaan akkuja.

HSP Suomen eritysherkät yhdistys on perustettu 2013 ajamaan jäsentensä etuja ja jakamaan tietoa. Sivuilta löytyy myös syventäviä testejä. Puheenjohtajana toimii itsekin erityisherkkä, Petri Konttinen. Iltalehden haastattelussa Konttinen kertoo olevansa ällistynyt yhdistyksen nopeasta jäsenmäärän kasvusta. Tämän kaltaisen yhdistyksen toiminnalle on hänen mielestään selvästi tarvetta.
Dr Elaine Aron

Tutustuessani HSP tutkimuksiin ja Dr Elaine Aronin ajatuksiin, koen ymmärrykseni kivun ja uupumuksen sekä erityisherkkyyden suhteen lisääntyneen ja syventyneen. Kipu on todellakin aina "korvien välissä" eli hermojärjestelmässämme, jonka toimintaan vaikuttaa mm. eritysherkkyys erilaisine vivahteineen. Tämän ymmärtäminen tekee kivunhoidosta todellakin TAIDETTA! Kipu on aina paljon enemmäin kuin fysiologinen prosessi. Siksi kivun hoitaminen on haasteellista, kiehtovaa ja palkitsevaa sekä uuvuttavaa. Pilleri on aina vain murto-osa kivun kokonaishoitoa! Kivunhoidon kulmakivi on potilaan kokonaisvaltainen kohtaaminen.

Saturday, 10 January 2015

Rintojen omahoito - joka naisen velvollisuus

Viime viikolla tein toimintakertomusta Sairaanhoitopalvelu-Leenan vuoden 2014 toiminnasta. Ilokseni sain todeta, että palveluilleni on edelleen kasvava kysyntä. Tämä on yrittäjän kannalta hyvä juttu, mutta potilaiden kannalta ikävä asia, sillä se tarkoittaa, että kivun hoidon ja lymfahoidon tarvitsijoiden määrä kasvaa jatkuvasti. Käyntien osuus jakautuu lähes 50% kummankin potilasryhmän osalta, mutta kivun takia hakeutuu edelleen vastaanotolle enemmän yksittäisiä tapauksia. Lymfahoidossa käy eniten syöpäleikkauksen jälkeen lymfaödeemaan sairastuneita. Näistä valtaosa on rintasyövän läpikäyneitä naisia. Rinnat ovatkin erityisen lähellä sydäntäni! :)

Rintojen omatoiminen tutkiminen on erittäin tärkeää. Rintasyöpään sairastuu yhä nuorempi nainen. Omien rintojen terveyden seuraaminen on suotavaa aloittaa jo parikymppisenä ja ehkä aiemminkin. Helpointa on oppia omien rintojen tutkiminen ohjatusti eli esim kouluterveydenhoitajan tai työterveyshoitajan ohjauksella. Viimeistään äitiysneuvolassa tämä asia tulisi ottaa haltuun. Jokainen meistä on oman kehonsa asiantuntija. Varhain tutuksi tulleet rinnan muodot, ulkonäkö, kudoksen pehmeys, mahdolliset hormonikyhmyt ym. luovan pohjan terveen rinnan tuntemiseen. Silloin on mahdollista mahdollisimman varhain havaita normaalissa tilassa tapahtuvia muutoksia ja tarvittaessa hakeutua jatkoselvittelyihin. Rinnat.fi sivulta löytyy paljon hyvää informaatioita. Siellä voi kirjautua vastaanottamaan rintojen terveydestä lisätietoa sähköpostiinsa.
Promama.fi-ohjelma opettaa omatoimista rintojen tutkimista.

Rintojen kuvantamiseen käytetään nykyään mammografiaa, ultraääntä ja magneettikuvantamista. Mahdolliset rintasyövän levinneisyyden tutkimiseen käytetään tietokonetomografiaa, luustokarttaa sekä positroniemissiotomografiaa eli PET:ä. Suositeltavin näytteenottotapa on paksuneulanäyte.(Rinnakkain-lehti 1/2013). Mammografia tehdään valtakunnallisessa seulonnassa 50-69 vuotiaille oireettomille naisille parin vuoden välein. Siitä huolimatta on ensiarvoisen tärkeää tehdä omatoimista rintojen tutkimista säännöllisesti esim. kerran kuussa. Olen kuullut tapauksia, jolloin nainen on havainnut pienen muutoksen rinnassaan ja saanut todella "taistella" jatkotutkimuksiin pääsystä hoitavan tahon vähättelyn vuoksi. Valitettavasti naiset ovat oman kehonsa asiantuntijoita ja ikävät epäilyt ovat useimmiten osoittautuneet aiheellisiksi. Onneksi pääsy hoitoon on sitten ollut nopeaa!

Taidanpa lähteä lauantai-illan saunaan ennen luvattua lumipyryä ja mahdollista sähkökatoa. Saunassa on hyvä tutkia rinnat!





Sunday, 4 January 2015

Lihavuus voi olla lipödeemaa

Vuosi 2015 on ponnahtanut käyntiin ja on aika tarttua uusiin (ja vanhoihin) haasteisiin. 28.12.2014 osallistuin 1,5 h kestävään webinaariin, joka lähetettiin Amerikasta. Mukana oli 120 osallistujaa ympäri maailmaa. Koulutuksen vetäjinä toimivat lipödemaa sairastava projektinvetäjä, tarmokas nainen, Catherine Seo ja lääkäri, plastiikkakirurgi Mark Smith, Mount Sinai Beth Israel sairaalasta New Yorkista. Tämä tehopari on käynnistänyt Lipödeeman tietoisuuden lisäämis kampanjan ja lisää aiheesta löytyy heidän projektia esittelevältä sivulta.
www.lipedemaproject.org

Sivulta löytyy hyvä video, joka kertoo lipödeeman synnystä ja hoidosta. Siellä tohtori, endokrinologi, Karen Herbst, kertoo kuinka rasva-aineenvaihdunta sairaus, lipödeema, usein tulkitaan väärin ns. pelkäksi lihavuudeksi ja siksi sairautta ei hoideta riitävän varhain eikä riittävän tehokkaasti. Tavallisemmin lipödeemaa tavataan naisilla, mutta myös alhaisen testosteronitason omaavilla miehillä on perinnöllisyyden kautta riski sairastua tähän koko elämänlaatua heikentävään ja etenevään sairauteen. Sairaus saattaa puhjeta missä iässä tahansa. Hoitamattomana se muuttuu krooniseksi lymfaödeemaksi. Youtubessa löytyy lipödeema potilaiden tarinoita. Facebookissa yhteisöllä on omat sivut. Tietoisuutta lisätään myös aiheeseen liittyvässä blogissa.

Lipödeema on tunnettu 1940-luvulta lähtien. Saksa ja siellä varsinkin Földiklinikka (professori Ethel Földi) on hoidon kärkimaita. Lipödeema on perinnöllinen häiriö kehon rasva-aineenvaihdunnassa ja aiheuttaa imusuonten vajaatoimintaa, minkä takia lymfajärjestelmä ei pysty poistamaan kehosta tulehdussolujen valtaamaa kudosnestettä. Tulehdussolut eli proteiinit keräävät itseensä nestettä ja sakkautuessaan sidekudos alkaa muuttua selluliitiksi, jossa tulehdus säilyy. Heikko lymfatoiminta heikentää verisuonten seinämiä. Verisuonet hajoavat helposti aiheuttaen mustelmia. Huono alaraajojen aineenvaihdunta aiheuttaa voimakasta alaraajakipua. Lipödeema on monelle lääkärille täysin tuntematon asia, sillä lymfaterapia opinnot eivät sisälly lääketieteen opintoihin! Amerikkalaisen lääkärin kertoman mukaan lymfajärjestelmästä kerrotaan koulutuksessa n 15 min ajan.
www.lipedemaproject.org

Lipödeema on siis OIRE, joka kertoo, että jotain on pielessä ja asiaa täytyy selvittää. Voimakasta alajaaroihin ja lantion alueelle kertyvää "lihavuutta" on syytä seurata/havannoida jos sitä esiintyy lähisukulaisilla tai itsellään. Varhainen sairauden toteaminen ja varhain aloitettu hoito tuovat parhaan tuloksen. Hoitona terveelliset elämäntavat, painonhallinta,  lymfaterapia ja kompressiosidonta tai lääkinnälliset hoitosukat ovat ehdottomia!  Hyviä hoitotuloksia on saatu myös rasvaimuhoidoilla, joiden jälkeen elinikäinen lymfaterapia ja hoitosukat ovat tarpeen.

Tohtori Mark Smith visio ja toivoo, että lipödeeman tietoisuus lisääntyy tulevaisuudessa ja että nykyinen hoitosuuntaus muuttuisi. Tähän pääsemme vain koulutuksen ja riittävän dokumentoinnin avulla. Lipödeema ei siis ole pelkkää lihavuutta vaan sairaus, joka vaatii nykyistä parempaa diagnosointia ja hoitoa! Viekäämme viestiä eteenpäin!