Sunday, 4 January 2015

Lihavuus voi olla lipödeemaa

Vuosi 2015 on ponnahtanut käyntiin ja on aika tarttua uusiin (ja vanhoihin) haasteisiin. 28.12.2014 osallistuin 1,5 h kestävään webinaariin, joka lähetettiin Amerikasta. Mukana oli 120 osallistujaa ympäri maailmaa. Koulutuksen vetäjinä toimivat lipödemaa sairastava projektinvetäjä, tarmokas nainen, Catherine Seo ja lääkäri, plastiikkakirurgi Mark Smith, Mount Sinai Beth Israel sairaalasta New Yorkista. Tämä tehopari on käynnistänyt Lipödeeman tietoisuuden lisäämis kampanjan ja lisää aiheesta löytyy heidän projektia esittelevältä sivulta.
www.lipedemaproject.org

Sivulta löytyy hyvä video, joka kertoo lipödeeman synnystä ja hoidosta. Siellä tohtori, endokrinologi, Karen Herbst, kertoo kuinka rasva-aineenvaihdunta sairaus, lipödeema, usein tulkitaan väärin ns. pelkäksi lihavuudeksi ja siksi sairautta ei hoideta riitävän varhain eikä riittävän tehokkaasti. Tavallisemmin lipödeemaa tavataan naisilla, mutta myös alhaisen testosteronitason omaavilla miehillä on perinnöllisyyden kautta riski sairastua tähän koko elämänlaatua heikentävään ja etenevään sairauteen. Sairaus saattaa puhjeta missä iässä tahansa. Hoitamattomana se muuttuu krooniseksi lymfaödeemaksi. Youtubessa löytyy lipödeema potilaiden tarinoita. Facebookissa yhteisöllä on omat sivut. Tietoisuutta lisätään myös aiheeseen liittyvässä blogissa.

Lipödeema on tunnettu 1940-luvulta lähtien. Saksa ja siellä varsinkin Földiklinikka (professori Ethel Földi) on hoidon kärkimaita. Lipödeema on perinnöllinen häiriö kehon rasva-aineenvaihdunnassa ja aiheuttaa imusuonten vajaatoimintaa, minkä takia lymfajärjestelmä ei pysty poistamaan kehosta tulehdussolujen valtaamaa kudosnestettä. Tulehdussolut eli proteiinit keräävät itseensä nestettä ja sakkautuessaan sidekudos alkaa muuttua selluliitiksi, jossa tulehdus säilyy. Heikko lymfatoiminta heikentää verisuonten seinämiä. Verisuonet hajoavat helposti aiheuttaen mustelmia. Huono alaraajojen aineenvaihdunta aiheuttaa voimakasta alaraajakipua. Lipödeema on monelle lääkärille täysin tuntematon asia, sillä lymfaterapia opinnot eivät sisälly lääketieteen opintoihin! Amerikkalaisen lääkärin kertoman mukaan lymfajärjestelmästä kerrotaan koulutuksessa n 15 min ajan.
www.lipedemaproject.org

Lipödeema on siis OIRE, joka kertoo, että jotain on pielessä ja asiaa täytyy selvittää. Voimakasta alajaaroihin ja lantion alueelle kertyvää "lihavuutta" on syytä seurata/havannoida jos sitä esiintyy lähisukulaisilla tai itsellään. Varhainen sairauden toteaminen ja varhain aloitettu hoito tuovat parhaan tuloksen. Hoitona terveelliset elämäntavat, painonhallinta,  lymfaterapia ja kompressiosidonta tai lääkinnälliset hoitosukat ovat ehdottomia!  Hyviä hoitotuloksia on saatu myös rasvaimuhoidoilla, joiden jälkeen elinikäinen lymfaterapia ja hoitosukat ovat tarpeen.

Tohtori Mark Smith visio ja toivoo, että lipödeeman tietoisuus lisääntyy tulevaisuudessa ja että nykyinen hoitosuuntaus muuttuisi. Tähän pääsemme vain koulutuksen ja riittävän dokumentoinnin avulla. Lipödeema ei siis ole pelkkää lihavuutta vaan sairaus, joka vaatii nykyistä parempaa diagnosointia ja hoitoa! Viekäämme viestiä eteenpäin!
3 comments:

  1. Hoidatko lymfaterapeuttina pk-seudulla lipödeema potilaita?

    ReplyDelete
  2. Hei! Kiva kun oot kirjoittanut sivuillesi lipodeemasta. Itse sain diagnoosin viime vuonna ja aloitin juuri blogin sivuillani. Käythän kurkkaamassa sivuani osoitteessa www.beautifullifewithlipodema.fi

    ReplyDelete
  3. Onkohan jotain sukua myksödeemalle :O

    ReplyDelete