Sunday, 25 January 2015

Kolottaako? Vesijumppa auttaa.

On se vaan niin ihanaa, kun arki on alkanut! Parin viikon joululoma teki terää, mutta nyt tuntuu kehossa vieläkin paremmalta, kun arki ja kevätkauden jumpat ovat käynnistyneet. Ulkoilu ei tällä hetkellä ole selkä- ja nivelvaivoista kärsiville paras vaihtoehto liukkaiden teiden vuoksi. Alkuvuosi on ollut tapaturma-asemilla vilkasta, liukkaalla sattuneiden kaatumisten aiheuttamien nyrjähdysten ja luunmurtumien takia. Siispä on parasta kuntoilla ja kuntouttaa itseään turvallisesti sisätiloissa.

Näin Rapu-merkkisenä rakastan vettä! Omaan kuntoiluohjelmaani kuuluu pari käyntiä uimahallilla viikottain. Vesi vanhin voitehista! - näin voi todeta. Tällä hetkellä kehoni kiittää jokaisesta vesijumpasta, vesijuoksusta ja kotona tehdystä jumppatuokiosta. Istuminen ja paikallaan olo on selälle pahinta! Perjantaina oli kokouspäivä ja sen kyllä tunsi taas illalla ja vielä seuraavana aamuna jäykkänä lanneselkänä ja pakarapoltteena! Ei kun Selätin käyttöön, puntit käteen ja lantio liikkumaan. Siitä se taas lähti! Huomenna vesijumpalle (linkistä näet videon, jota voit hyödyntää!) ja perjantaina taas vesijuoksuun (linkistä 6 min tekniikkaopetus video).

UKK-Instituutti kirjoittaa vesijuoksusta näin:
Vesijuoksu (pinterest.com)


Vesijuoksu sopii erityisesti
  • ylipainoisille, koska vedessä liikakilojen kantaminen ei rasita
  • alaraajojen nivelkivuista kärsiville, koska vedessä juostessa jalkojen nivelillä ei ole painoa
  • niska- ja selkäkipuja poteville, koska vedessä juostaan selkärangan kannalta turvallisessa asennossa ja ilman suurta painovoimaa
  • vammaisille, koska vedessä on helppo liikkua
  • pitkäaikaissairaille, koska vesiliikunta parantaa monien oireita ja auttaa jaksamaan
  • kuntoutujille, sillä vedessä voidaan tehdä tehokkaita harjoituksia tukirankaa kuormittamatta
  • urheilijoille, sillä vesi antaa riittävän vastuksen.
Oma lisäykseni: pystyasento vedessä on mitä parhainta lymfaterapiaa, sillä vedenpaine aktivoi lymfaattisen järjestelmän toimintaa!
Jos ei sopivaa vesijumpparyhmää paikkakunnalta löydy, voi tulostaa mukaan omat vesijumppaohjeet (pdf) . Polskutellaan kohti kevättä!
 


No comments:

Post a Comment