Sunday, 21 February 2016

Sekaisin kivusta ja sen hoidosta

Torstaina minulla oli ilo vierailla Kotkassa Kumppanuustalo Viikarissa. Olin siellä sponsorini Lean kanssa pitämässä tuote-esittelyä. Ilokseni huomasin, että Viikarissa tapahtuu paljon hyviä juttuja! Lehtihyllystä osui käteeni Suomen Kipu ry:n  jäsenlehti Kipupuomi 4/2015. Lehdessä oli monta hyvää artikkelia: Vuosien kipua ei poista amputaatiokaan, Kipupotilaan kehonkuva, Kivut kurissa - suolisto jumissa, professori Eija Kalso vastaa, jne. Mielenkiintoni kohdistui kuitenkin eniten artikkeliin, joka oli kipulääkäri Markku Palveen haastattelu ja otsikoitu: Kipulääkäreiden määrä on riittämätön. Siinä Markku kertoo, että kivun hoitaminen ei ole lääkäreiden erikoistumisaloista suosituin. Monet kipulääkärit ovat peruskoulutukseltaan anestesiologeja, joiden kivunhoito osaaminen on toimenpidekeskeistä. Markun mukaan oikeaoppinen kipupoliklinikka työskentely on kuitenkin ihan muuta kuin temppujen tekoa! Tuntuu lohdulliselta kuulla tämä lääkärin suusta, sillä olen täysin samaa mieltä.

Kivunhoidon asiantuntija lääkäreitä ei ole (eikä muitakaan kivunhoidon asiantuntijoita) maassamme  riittävästi. Suomen Kivuntutkimusyhdistys on terveydenhuoltoalan ammattilaisten yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on edistää kivun monialaista hoitoa, kuntoutusta ja tutkimusta Suomessa.Yhdistyksessä on jäseniä 1062 (v.2015). Suurimpina ammattiryhminä ovat lääkärit, hammaslääkärit, sairaanhoitajat, psykologit, fysioterapeutit ja sosiaalityöntekijät. Eli yhdistys kivunhoidon edistämiseksi on toiminut jo 20 vuotta ja silti emme ole saavuttaneet riittävän hyvää kivunhoidon organisaatiota maassamme. Missä mättää? Kipupotilaat toivovat parempaa ja tehokkaampaa kivunhoitoa ja 1062 SKTY:n jäsentä haluaa sitä tarjota. Suomen Kipu ry:n Facebook sivuilla oli v 2014 jäseniä 2200. Hoidon tarvitsijoita on siis paljon enemmän kuin hoidon ammattilaisia. Tässä mielessä Markku Palveen lausunto on täysin oikea ja perustelu.

Onneksi uusi Käypähoito suositus korostaa lääkkeetöntä hoitoa. Tähän aiheeseen on paneutunut myös kipulääkäri Helena Miranda kirjassaan Ota kipu haltuun. Kirjassa on konkreettisia ja hyviä neuvoja kivun itsehoitoon ja kivun hallintaan. Suosittelen!

Lääkkeettömästä kivunhoidosta oma kokemus: Viimeyönä heräsin kurkkukipuun ja siihen, että hengitykseni vinkui ja kurkunpää tuntui olevan "tukossa". Voi ei, puolisoni paha, pari viikkoa
Lääkkeetöntä tutkittua kivunhoitoa.
kestänyt flunssa (tai influenssa), aikoi ottaa minustakin otteen. Nousin vuoteesta ja laitoin 5 kpl valoterapia-laastareita kurkulleni ( 1 joka ilmansuuntaan ja 1 aataminomenan kohdalle). Jatkoin uniani ja aamulla kurkkukipuni oli poissa! Pientä kuivaa yskää on, mutta olo ei ole lainkaan flunssainen! Tällä mennään!

No comments:

Post a Comment