Sunday, 23 April 2017

Lymfauutisia

Olen pitänyt parin viikon blogikirjoitus taukoa ja tehnyt muutaman videon kivunhoitomenetelmistä, joitan käytän hoitolassani Ne löytyvät yritykseni FB-sivulta.  Valitettavasti viikko sitten jouduin flunssan kouriin, mikä esti videoiden teon, sillä ääneni on ollut tukossa! Siispä tänään tartuin taas näihin kirjoitushommiin.

Viime viikolla törmäsin muutamaan otteeseen mielenkintoisiin artikkelihin koskien lymfahoitoa. Ensimmäinen oli lääkeyhtiön sponsoroima video, jossa yritys etsii toiminnalleen rahoittajia. Valmisteilla oleva tuote on kyllä mielenkiintoinen. Kyseessä on Herantis Pharman kehitteillä oleva Lymfactin lääkeinjektio, jolla voidaan tukea VEGF-C:tä eli imuteiden kasvotekijöitä lisääväävän geenin tuotantoa. Tällä voidaan vaikuttaa suotuisasti uusien imusuonten kehittymmistä rintasyöpäleikkauksessa tuhoutuneiden imuteiden tilalle. Hoitoa on suunniteltu kombinoitavaksi imusolmukesiirtoon. Tekeillä on jo kliinisiä tutkimuksia Suomessa ja vuoden 2017 loppuun menessä odotetaan jo tuloksia. Tästä varmaan kuullaan vielä.

Toinen mielenkiintoinen juttu on Journal of lymphoedema: sta löytyvä kansainvälinen konsensus lymfaödeeman hoidosta eli Best practice for the management of lymphoedema. Siinä käydään hyvin tarkasti läpi lymfaödeeman syyt, hoito ja seuraukset sekä ohjeistetaan mitä kuuluu esim perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon osaamisalueeseen ja milloin heidän kuuluu lähettää potilas asiantuntijan luo eli lymfaterapeutin vastaanotolle. Mielenkiintoista on , että tämä konsensus lausunto on julkaistu jo vuonna 2009 ja vieläkään se ei tunnu jalkautuneen käytäntöön!
Lymfaödeeman syitä on monia, kuten esim: trauman aiheuttamat kudosvauriot, syöpäsairaudet, laskimon vajaatoimintaan liittyvät sairaudet, infektiot, inflamaatiot eli tulehdukset, endokrinologiset sairaudet, lihaspumpputoiminnan vajaukset ja itseaiheutetut vammat.
www.lymphoedema.net

Onneksi lääkehoidon rinnalla on lehdistössä ollut juttua Suomalaisesta lääkkeettömästä lymfaödeeman hoidon innovaatiosta eli Physiotouchista. Kauppalehden haastattelema HLD Oy:n toimitusjohtaja Palomäki kertoo, että  syöpäkuntoutus on Yhdysvalloissa megatrendi. Yritys on saanut myytyä PhysioTouch laitetta useisiin tunnettuihin sairaaloihin, kuten esim. Johns Hopkins, MD Anderson Cancer Centre, Cedars-Sinai ja Univercity of Michigan. Maailmalla ymmärretään ja arvostetaan huipputeknologian saavutuksia ja ymmärretään lymfaödeeman hoidon tärkeys. Suomessa ollaan vielä kaukana tästä!

Meillä on siis paljon tehtävää ja työtä riittää! Huomenna on maanantai, on aika kääriä hihat ja suunnata sorvin ääreen. Meidän jokaisen tulee oimia parhaalla mahdollisella tavalla, jotta voimme omalla panoksella lisätä lymfaödeeman ja kivun hoidon tietoisuutta!

No comments:

Post a Comment