Sunday, 21 January 2018

Sydämen tutkimus ja palolaajennus riski krooniselle kivulle

17.1.2018  ilmestyi kaupan hyllylle uusi Apu Terveys-lehti (2018/1). Siinä on paljon hyvää asiaa ja ilokseni sain todeta, että haastatteluni oli lehdessä (s.30-31). Leeni Peltonen kirjoittaa lehdessä (s. 26-30) otsikolla: "Tukoksille kyytiä"- sydämen pallolaajennuksesta, joka on nykyään todella yleinen hoitomuoto sepelvaltimon ahtauttamille verisuonille. Artikkeli on kuvattu ja "tehty" Helsingin Sydänsairaalassa, jossa itsekin olen ollut viime vuonna sekä sepelvaltioiden varjoainekuvauksessa että pallolaajennuksessa. Sama asiantunteva hoitotiimi ja kardiologi Risto Jussila hoitivat minuakin. Olen heille kiitollinen hyvästä hoidosta ja elämän jatkoajasta!

Apu Terveys 2018/1

Yksi asia kuitenkin jäi lääkäriltä kertomatta. Punktoituun ranteeseen (3 kertaa tehty valtimon katetrisaatio) on alkanut ilmaantua alkavan CRPS-tyyppisen kivun merkkejä. Tämä ei ole hyvä juttu lainkaan! Jokaisen ranteeseen kohdistuvan toimenpiteen jälkeen käsi on ollut kovasti turvonnut ja kipeä. Turvotus on kuitenkin hävinnyt muutamassa päivässä. (Tämä on siis normaalia!) Viimeisimmän puntion jäljiltä käteen on silloin tällöin tullut spontaanisti lisää turvotusta. Olen todennut sen MoistureMeterD Compac- mittarilla, joka mittaa kudoksen vapaan veden osuutta. Eilen pakkasella ulkoillessa, rannetta alkoi poltella ja kirvellä, koska kylmänsietokyky on kädessä selkeästi heikentynyt. Hoitona olen käyttänyt LymphaTouch alipainehoitoa ja lääkinnällistä kompressiokäsinettä. Käsinettä pidän yöllä, jotta turvotus ja siihen liittyvä kipu eivät sitten vaivaa päivällä, kun pitää tehtä työtä.

Haluan kertoa tästä ilmiöstä, jotta muutkin saman ongelman kanssa kamppailevat osaisivat hakea apua ajoissa. Kroonisen, ikävän ja invalidisoivat hermokivun voi välttää, jos tilanteeseen puututaan ajoissa. Ohjeita ei hoitolaitoksesta saa, sillä hoitometodit kuuluvat lymfaterapian eli fysioterapian erikoisalaan. Lymfaterapia ja sen tuomat mahdollisuudet eivät kuulu Suomessa lääkärin koulutukseen.

No comments:

Post a Comment