Saturday, 28 April 2018

eHealth eli sähköiset terveyspalvelut itsehodon tukena

Olen ollut koko kuluneen kevään mukana Teknohankkeessa. Päätöstilaisuus pidetään 31.5.2018 Helsingissä Upgraded Life Festival 2018 yhteydessä. Tämä verkkokoulutus on ollut erittäin antoisa ja se on auttanut minua syventämään ymmärrystä ja osaamista digitaalisaatiosta terveydenhuollossa. Erityisen mielenkiintoinen asia on eHealth eli sähköiset terveyspalvelut. Ne sisältävät erilaisia sovelluksia, kuten esim. : sähköiset potilastietojärjestelmät, terveystietoa sisältävät Internet-sivustot, On line-vertaistukiryhmät, etälääketieteen palvelut: telelääketiede/- hoitotyö, henkilökohtaisen terveystilin, kannettavat potilaiden seurantalaitteet,  mHealth (mm. terveyssovellukset) ja sähköiset omahoitopalvelut.

Omakohtainen hyvä kokemus minulla on mHealth sovelluksesta, joka toimii Helo- Hyvinvointirannekkeen avulla. Hankin rannekkeen sydäninfarktini jälkeen vuosi sitten verkkokaupan kautta. Olen vuoden ajan monitoroinut uneni määrää ja laatua, energiatasoani, mielialaani ja liikkumisen vaikutusta sydämen toimintaa kuvaaviin markkereihin (pulssi, verenpaine, hengitys, sydänfilmi). Olen peilannut näitä tekemiini elintapamuutoksiin, kuten liikunnan lisäämiseen, unen määrän lisäämiseen, stressittömän elämätavan valintaan, työmäärän vähentämiseen, painon hallintaan ja ruokavalion muutokseen. Sekä minä että hoitava kardiologini olemme enemmän kuin tyytyväisiä tulokseen! Olen saanut vähennettyä sydänlääkitystä yhdeksästä tabletista 1 1/2 tablettiin ja laboratorio tulokset ovat parantuneet ilman lääkitystä viimeisen 3 kk:n aikana. Lääkäri kehoitti jatkamaan tällä tiellä!  

Nyt ja tulevaisuudessa yhä enenevässä määrin sähköiset omahoitopalvelut tarjoavat mahdollisuuden oman hyvinvoinnin ja terveydentilan edistämiseen ja seuraamiseen sekä sairauksien hoitamiseen internetissä tai mobiililaitteilla. Kirjoitin aiheesta jo aiemmin blogissani. Youtubessa löytyy hyvä 9 min video, joka kertoo miten digitalisaation tuomilla ratkaisuilla pystytään luomaan tehokkaampia ja kestävämpiä terveydenhuollon palveluja. Digitalisaatio ja sähköiset terveyspalvelut ovat tulleet jäädäkseen. Hoitohenkilökunnan tehtävä on tukea ja kannustaa potilaita tässäkin asiassa!

www.upgraded.fi

No comments:

Post a Comment