Saturday, 17 November 2018

Terve mieli terveessä kehossa

Kokonaisvaltainen hyvinvointi puhututtaa meitä kaikkia joka päivä. Arjen kiireessä on kuitenkin helppo tehdä nopeita ja vähemmän terveellisiä valintoja sekä unohtaa oman hyvinvoinnin priorisointi. On helpompaa napata mukaansa takeaway ruoka tai tilata pizza kotiin, kuin ostaa kunnon ruoka-aineita ja valmistaa itse ravinteikas ruoka perheelle ja vieläpä nauttia se yhdessä kiireettömästi.

Ravinnolla on suuri merkitys koko kehomme ja mielemme hyvinvointiin. Viime aikoina on mediaa (ja meikäläistäkin) alkanut kiinnostamaan eri puolilta tulevat uutiset hiljaisesta tulehduksesta. Sen vaikutus kehoomme on todella moninainen ja haasteellinen sekä salakavala. Aihe ei sinällään ole uusi, sillä esimerkiksi Antioksidanttiklinikoiden perustaja, Kaarlo Jaakkola, on pyrkinyt hoitamaan potilaillaan tulehdusta ja hapetusstressiä ravitsemuksellisin keinoin jo neljänkymmenen vuoden ajan. Harva meistä miettii, mitä kaikkea tulehdus kehossamme saa aikaan. Vielä harvempi tietää, että erilaisten kiputilojen taustalla on käytännössä AINA matala-asteista tulehdusta.

Hyvä ja terveellinen ruokavalio ei tarkoita tylsää ja rajoitteellista elämää! Kyse on valinnoista. Kun menet kauppaan, kulje makeis-ja virvoitusjuoma- sekä sipsihyllyjen ohi. Valitse sen sijaan ostoskoriisi esim.pähkinöitä ja siemeniä. Makeanhimoon kannattaa valita vaikka raakasuklaata tai hunajaa. Kahvin ja mehujen korvaaminen lasillisella raikasta vettä saa solut kiittämään, aineenvaihdunnan tehostumaan ja ihon hehkumaan. Pienillä muutoksilla on valtava merkitys!  

Kuva: anna.fi
Stressi muokkaa suolistomikrobistoa ja sitä kautta vaikuttaa koko kehon ja aivojen hyvinvointiin haitallisesti tulehdusta lisäämällä. Rentoutumisen opettelu kannattaa! Pysähdy ja hengitä syvään, aisti maailma ympärilläsi ja opettele olemaan läsnä, tässä ja nyt! Ajatukset karkaavat ja lisäävät kiirettä sekä stressiä. Pysäytä kierre, älä anna ajatuksille liikaa painoarvoa. Ne tulevat ja menevät! Sinä olet ja pysyt!

Hiljaista tulehdusta aiheuttaa huonon ruokavalion lisäksi monet muutkin tekijät kuten esim. vyötärölihavuus, vähäinen liikunta, tupakointi, infektiot ja suussa piilevät tulehdukset eli huonot hampaat. Elimistömme soluilla on kuitenkin mieletön kyky korjata vaurioita, kun tehdään ryhtiliike ja pidetään hyvää huolta solujen ravinnosta ja energian saannista sekä aineenvaihdunnasta. Aina on mahdollista korjata oman elämän suunta ja käynnistää kehon ja mielen hyvinvointi talkoot!

No comments:

Post a Comment