Sunday, 13 January 2019

Selkävaivat kuriin spiraalistabilaatiolla

VAU, mikä ihana tunne oli nousta sängystä tänä aamuna, kun selkä ei ollut kipeä eikä jäykkä! Olo oli kuin parikymmentä vuotta nuorempana. Kiitos tästä kuuluu eiliselle spiraalistabilaatiotunnille. Erityiskiitos ystävälleni, fysioterapeutti ja naprapaatti Mikaela Hackmanille, joka järjesti Porvoossa maksuttoman kokeilutunnin aiheesta. Mikaela on kouluttautunut tähän tsekkiläisen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistuneen lääkärin Richard Smišekin yli 30 vuotisen työn tuloksena kehittämään kehonhallinta- ja terapiamenetelmään. Spiraalistabilaatio (SPS) on tehokas hoitomenetelmä selän- ja faskiarakenteiden toimintahäiriöiden hoitoon.

"SPS metodin pohjana on laaja spiraali- ja vertikaali- lihasketjujen tutkimustyö. Tähän mennessä on kartoitettu yli 50:n lihasketjun anatomia ja toiminta niin itsenäisenä lihasketjuna kuin osana toiminnallisia liikkeitä. Vatsalihaskorsetin merkitys korostuu kaikissa harjoituksissa." (linkki lähteeseen).     


Aluksi niin helpolta tuntuvat liikeradat aktivoivat kehon syviä lihaksia, parantavat ryhtiä ja lisäävät kehon koordinaatiota ja tasapainoa. Pakaralihasten ja syvien vatsalihasten hallinta antaa lanneselän lihaksille mahdollisuuden rentoutua. Pääosin seisten tehtävässä harjoituksessa käytetään apuna vastuskuminauhaa, keppiä ja pientä palloa. Lyhyt esittelyvideo aiheesta löytyy tästä.

Kuvan lähde

SPS-menetelmää käytetään mm.: 
erilaisten selkäkipujen ja -sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, kuten akuutit ja pitkäaikaiset selkäkivut, skolioosi, välilevytyrä, spinaalistenoosi, spondylolisteesi
selkäleikkausten pre- ja postoperatiiviseen hoitoon
selän toiminnallisuuden parantamiseen
nivelvaivojen pre- ja postoperatiiviseen hoitoon (olka-, lonkka-, polvi- ja nilkkanivelet)
kehonhallinnan ja tasapainon parantamiseen
kävelyn tekniikan ja koordinaation parantamiseen
urheiluvalmennukseen
Suomessa metodi on saanut innostuneen vastaanoton ja sen avulla on jo saatu rohkaisevia hoitotuloksia mm. skolioosin hoidossa. 
Jos kärsit edellä mainituista vaivoista, suosittelen lämpimästi kokeilemaan spiraalistabilaatiota.


1 comment:

  1. tämähän tuli enemmän kuin tarpeeseen, heti kun tulehdus on selässä helpottanut, nämä harjoitteet otan käyttöön, onneksi tuo jumppnauhakin löytyy.
    Kiitos vinkistä <3

    ReplyDelete