Saturday, 16 February 2019

Suomen ensimmäinen lipödeema seminaari

Vihdoinkin se on täällä! Suomen ensimmäinen lipödeema- ja lipo-lymfaödeema- seminaari pidetään Turussa 4.5.2019 Ruissalon kylpylässä. Nyt moni kysyy, mistä oikein on kyse? Kirjoitin aiheesta blogissani elokuussa 2016. Kyseinen blogikirjoitus herätti runsaasti mielenkiintoa. Kyseessä on sairaus, jota usein väärin perustein kutsutaan lihavuudeksi.

Sairaus voi puhjeta puberteetti-iässä, raskauden jälkeen, vaihdevuosien aikana tai jonkin stressin, kuten esim. leikkauksen tai vamman jälkeen. Rasvasolujen laajentuessa ja lisääntyessä kehon aineenvaihduta kärsii ja syntynyt epätasapainotila tuo mukanaan erilaisia oireita, joista näkyvämpiä on lantiosta nilkkoihin ulottuva voimakas, symmetrinen turvotus ja selluliitin muodostus. Oire voi myös esiintyä yläraajoissa. Mustelma- ja kipuherkkyys lisääntyvät myös.

SagaSpatec toimii Suomen ensimmäisen Lipödeema-seminaarin järjestäjänä ja heidän sivultaan löytyy seminaarin ohjelma ja ilmoittautumislinkki. Avabella- sivulta löytyy mainos seminaarista ja hyvää infoa lipödeemasta. Sivun ylläpitäjä Yasmina sairastaa lipödeemaa ja hänet nähdään myös puhujana Turun seminaarissa. Yasmina on perustanut FaceBookiin lipödeema potilaille vertaistukiryhmän, joka on tarkoitettu luottamukselliseen keskusteluun. Ryhmään ei hyväksytä hoitotyön ammattilaisia eikä lääkäreitä. Sitä vastoin Yasmina Avabella FaceBook sivua voi seurata kuka tahansa.

Olen todella iloinen ja innostunut siitä, että vihdoinkin Suomessa avataan keskustelua ja jaetaan tietoa niin tuntemattomasta, mutta monelle todellisesta vaivasta. Lipödeemasta ei puhuta lääkäreiden, hoitajien eikä fysioterapeuttien koulutuksessa Suomessa. Meillä on siis paljon tehtävää tiedon levitämisessä, jotta lipödeema potilaat saisivat tarvitsemaansa hoitoa.


No comments:

Post a Comment