Sunday, 17 March 2019

Lymfaterapeutit, katoava ammattiryhmä?

Terveisiä eilisestä Suomen lymfaterapeuttien koulutuspäivästä! Olipa virkistävää tavata kollegoita, kuulla asiantuntijoita, saada infoa apuvälineistä ja HÄMMÄSTYÄ monesta asiasta!
Koulutus on hyvä juttu, mutta ikäväkseni sain kuulla, että kiinnostus lymfaterapeutiksi kouluttautumiseen Suomessa on vähentynyt. Esim. LYKO-koulutukseen hakijoita on sen verran vähän, että koulutuksia järjestetään tänä vuonna vain  kerran, aikaisemman kahden kerran sijaan. Monet nykyiset lymfaterapeutit ovat eläköitymässä. Jos ei uusia tule, niin olemme katoava ammattiryhmä. Tämä on todella harmi, sillä terapian tarve tulee kasvamaan mm. syöpäsairauksien lisääntyessä.

Päivän aikana kuulimme monta luentoa eri aiheesta. Pronutrionist, Reijo Laatikainen puhui ruokavalion merkityksestä syövän ehkäisyssä. Osan asioista allekirjoitan ja olen samaa mieltä, mutta kyllä rivien välistä paistoi virallisen ravintosuosituksen suden kuopat, joista en ole samaa mieltä. Huippu esitys saatiin (jälleen kerran) Tiina Lahtinen-Suopanki esityksestä: Faskiajärjestelmän merkitys lymfaterapiassa. Faskia käsittelyn tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa. Faskian ja lymfan toiminta (kuten koko kehon muukin toiminta) liittyy saumattomasti yhteen. Tästä aiheesta voisi puhua monta tuntia!
theseus.fi/faskialinjoja

Töölön plastiikkakirurgi Heli Kavola luennoi kirurgian mahdollisuuksista hoitaa lymfajärjestelmän vaivoja. Siitä tuli paljon uutta tietoa. Hän nosti esille myös lihavuusleikkaukset. Hän oli sitä mieltä, että niitä tulisi tehdä nykyistä enemmän nykyajan lihasvuusepidemian hoitoa ajatellen. Tästä olen eri mieltä! Sisarelleni on tämä operaatio tehty ja hänelle on jäänyt paljon haittoja, jotka heikentävät merkittävästi elämän laatua. Lääkäri Pertti Mustajoki kirjoittaa blogissaan paljon hyvää asiaa tästä aiheesta. Suosittelen tutustumaan siihen tarkemmin! Lihavuus on ongelma, mutta siihen tulee puuttua säädöksin, joilla vaikutetaan esim. ostokäyttäytymiseen ja ruokavalintoihin. Myös oikeaa tietoa tarvitaan lisää ja jokaisen omaan vastuun korostamista omasta hyvinvoinnistaan!

Viimeinen luennoitsija, jota kuuntelin oli sairaanhoitaja, lymfaterapeutti Hanna Degerlund, joka luennoi esteettisen kirurgian jälkihoidosta. Päivä päättyi Tom Väisäsen referointiin Pohjoismaisen Lymfologian Kongressin -kokonaisuudesta. Koska olin syyskuussa mukana kongressissa, jätin aiheen tällä kertaa väliin. Jos siis joku mainitsemistani päivän aiheista kiinnostaa Sinua, niin ota yhteyttä, kerron mielelläni lisää.

No comments:

Post a Comment