Sunday, 13 September 2020

Ajatuksia saattohoidosta

 Tänään isäni olisi täyttänyt 88-vuotta. Muistan häntä lämmöllä ja valokuvan katseleminen tuo edelleen kyyneleet silmiini. Isäni nukkui pois tammikuussa 2020. Onneksi hänen ei tarvinnut sairastaa kovin pitkään. Hänen elämänsä loppuviikot eivät todellakaan olleet sitä mitä suunnittelimme ja mitä isä toivoi! Isän poismeno oli odotettu, mutta hänen ja meidän omaisten toiveita ja hoitotahtoa ei kunnioitettu! Tein saattohoitoajasta vuodeosastolla valituksen ja pyysin vastinetta. Sain sen useiden kuukausien jälkeen ja se oli mitäänsanomatonta sanahelinää ja totuuden vääristelyä! Olen NIIN pettynyt isäni loppuvaiheen hoitoon! En toivo vastaavaa kärsimystä kenellekään!    

Viimepäivinä on sosiaalisessa mediassa näkynyt huolestuneita kannanottoja Terho-kodin yt-neuvotteluiden takia. On surullista, että toimivat konseptit ovat uhattuna ja muissa paikoissa ei ole saattohoitoon resursseja eikä edes osaamista. HUS:in Terveyskylä- verkkopalvelussa kerrotaan miten saattohoitoa toteutetaan sairaanhoitopiirissä. Siellä mainitaan mm perusteet sedaatiolle.
Tätä toimintaa ei valitettavasti hallita ja osa lääkäreistä ja hoitohenkilökunnasta ei tiedä mitä se tarkoittaa. Jotkut luulevat, että sedaatio tarkoittaa eutanasiaa eli armokuolemaa. Tämä on mieletöntä osaamattomuutta! 

Saattohoitokoteja tarvitaan lisää. Väestö ikääntyy ja jokainen meistä toivoo varmasti itselleen ja läheisilleen arvokkaan ja hyvän kuoleman! Nykyisellä mallilla kaikilla ei ole varaa ja mahdollisuutta päästä saattohoitokotiin. Hinta on korkea ja maksusitoumuksia ei myönnetä. Tavallisella ikäihmisellä ja elääkkeen saajalla ei ole varaa tällaiseen hoitopaikkaan. Vuodeosastoilla on paljon potilaita, siellä hoidetaan sekä saattohoidossa olevia että kuntoutuspotilaita ja mustisairaita, jotka jonottavat paikkaa muualle. Laitosten ja osastojen toimintasuunnitelmat ja -mallit eivät toteudu toivotulla tavalla. Syitä tähän on lukemattomia.

Pelkään äitini ja itseni puolesta tulevaa elämän loppuvaihetta! Jokainen meistä syntyy ja kuolee yksin. Syntymään panostetaan ja lapset saatetaan turvallisesti maailmaan osaavan henkilöstön avustamana. Kuolemaa pelätään, vanhukset ja sairaat sijoitetaan laitoksiin, jossa elämän loppu vaiheen hoito on muun työn "sivussa" hoidettavaa välttämätöntä toimintaa, johon ei erikseen resurssoida. Toivottavasti tähän saadaan muutos! Toivottavasti joku jaksaa taistella hyvä saattohoidon puolesta. Se on meidän kaikkien edun mukaista!

No comments:

Post a Comment