Saturday, 6 August 2011

Natisevat nivelet

Sairaanhoitopalvelu-Leenan toiminta on käynnistynyt vauhdilla lyhyen kesäloman jälkeen. Ajatuksia on herättänyt erityisesti nivelrikosta kärsivät kipupotilaat. Nivelrikollahan tarkoitetaan nivelten rustojen vaurioitumista niin, että oireena on vaurioituneen nivelen kipua, turvotusta ja toimintarajoitteisuutta. Myös rahiseva ääni nivelen liikkuessa on monelle tuttua. Nivelrikko on siis ruston rappeumasairaus ja röntgen kuvissa näkyy nivelrikosta johtuvia muutoksia. Suomessa arvioidaan nivelrikosta kärsivien määrän olevan yli miljoona henkilöä. Nivelrikkoa voi esiintyä periaatteessa kaikissa nivelissä.

Paras nivelrikon hoito on ennaltaehkäisy. Ylipainon välttäminen, hyvä lihaskunto ja tapaturmien eliminointi ovat parhaita ehkäisykeinoja. Sairauden alkuvaiheessa ovat tärkeitä tehokas kivunhoito ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Nivelrikon hoidon tavoitteet ovat kivun hoito, toimintakyvyn parantaminen, haittojen minimointi ja sairauden etenemisen hidastaminen (Airaksinen, Nivelrikko - ohjeita potilaalle esite).

Nivelrikon hoidon perustan muodostaa lääkkeettömät hoitokeinot, joita voidaan täydentää lääkkeillä. Fysioterapian ohella esim. ravitsemusneuvonta on tärkeää. Koska hallitsevat oireet nivelrikossa ovat kipu, turvotus ja nivelen jäykkyys, on fysioterapeuttisella LymphaTouch-alipainehoidolla saatu erittäin tehokkaita tuloksia nivelrikon hoidossa. Alipaineella laajennetaan ihonalaisen kudoksen tilavuutta ja parannetaan kudosnesteen ja tulehdusnesteen kuljetusta imusuonistoon. Imusuoniston kuljetuskapasiteetin aktivoituessa haitallinen nivelneste ja sen aiheuttama turvotus saadaan siirtymään nivelestä imusuonia pitkin pois. Turvotuksen vähentyessä paine nivelessä ja sitä ympäröivässä kudoksessa vähenee, kipu lievittyy ja nivelen liikkuminen paranee. "Herkku-esimerkki" on polvinivelrikko ja / tai ns. tenniskyynärpää. Näistä vaivoista kärsivät hämmästyvät, kun nivelvaivat helpottuvat äkkiä lempeällä ja tehokkaalla LymphaTouch-hoidolla.

Tervetuloa kokeilemaan ja kokemaan paranemisen ilo!

1 comment:

  1. Hei Leena, voiko tuota hoitoa soveltaa myös lonkassa olevan kivun/tulehduksen/nivelrikon oireiden hoitoon? Jos voi, olisin kiinnostunut, koska oikea lonkkaniveleni on jäykkä ja rasituksen jälkeen särkee ....

    ReplyDelete