Sunday, 4 December 2011

Kipsatun raajan turvotuksen vähentäminen on mahdollista ja suotavaa!

Toisen adventtisunnuntai-iltapäivän mietteitä puskee pintaan. Ulkona on pimeää, tuuli viuhuu nurkissa ja sataa vettä! Ilmasto on niin ankea, että jopa meikäläisen kaltainen kesänlapsi, toivoo jo lumen ja valkeuden tuloa. Kaupoissa pyöriminen herättää pienen joulutunnelman kaiken koristelun ja tavarapaljouden keskellä, mutta  ulkoilma saa taas fiilikset synkiksi. Ainoa hyvä asia tässä on se, että ei ole vielä niin liukasta, että ihmiset jouluruuhkassa kaatuilisivat ja saisivat käsi- ja jalkamurtumia.

Tästä sopivana aasinsiltana infoa niille, joita moinen ikävä kohtalo on koskettanut. Raajan murtuessa siihen laitetaan yleensä hoidoksi kipsi, jota pidetään 5 - 6 viikkoa (tapauksesta riippuen). Kipsauksen tarkoitus on immobilisoida katkennut raaja lepotilaan, jotta luutuminen saa rauhassa edetä. Ongelmaksi muodostuu todella usein kipsatun raajan turvotus ja kipu. Kipsi estää raajan lihaspumpputoimintaa, joilloin imusuonten toiminta heikkenee. Lymfasuonten heikentynyt toiminta ja vauriokohdan tulehdusreaktio keräävät turvotusta kipsattuun raajaan. Kipsi puristaa, aiheuttaa kipua ja heikentää raajan kudoksen aiheenvaihduntaa. Kun potilas valittaa ongelmastaan hoitohenkilökunnalle tai lääkärille, sanotaan ongelman olevan normaalia. Valitettavan harvoin tähän ongelmaan tarjotaan apua.

Kun kipsi on poistettu ja röntgen kuvassa todettu luutuminen normaaliksi, jää potilaalle usein ongelmaksi turvonnut, kipeä ja liikerajoitteinen raaja! Tässä vaiheessa kehoitetaan käyttämään raajaa aktiivisesti ja normaalisti. Valitettavasti se on helpommin sanottu kuin tehty!

Tästä kaikesta ongelmasta vältyttäisiin jos kipsattua raajaa hoidettaisiin heti alkuvaiheesta asti LymphaTouch - alipainehoidolla. Hoito voidaan suorittaa heti kun raaja on kipsattu. Se toteutetaan kipsin molemmin puolin, ilman että häiritään kipsin immobisaatio tehoa. Kun turvotus vähenee kipsin alta, saadaan optimaaliset olosuhteet murtuman pikaiselle paranemiselle. Hoitoa tulee viimeistään antaa kipsin poiston jälkeen, jotta saadaan kudosturvotus pois ja liikeradat mahdollisimman pian normaaleiksi. LymphaTouch - hoidolla vältetään kroonisen hermopinteen syntyminen, josta ensimmäinen merkki on kipsin poiston jälkeinen raajan kipu, turvotus, heikentynyt verenkierto ja ihon värimuutokset.

Lyhyestä virsi kaunis: Jos kaadut, saat murtuman ja kipsihoidon. Pyydä lähete lähimpään LymphaTouch-klinikkaan niin maksimoit tehokkaan kuntoutumisen. Näin siis liukkaita kelejä odotellessa....

No comments:

Post a Comment