Sunday, 14 July 2013

Kireän piriformiksen kirous

Usein kuulee sanottavan:" Älä tee niin kuin minä, vaan niin kuin minä sanon!" Tämä niin kulunut sanonta pitää todellakin paikkansa. Kipusairaanhoitajana hoidan päivittäin kipuongelmaisia ja annan hyviä neuvoja sekä ohjeita. Noudatanko niitä itse? Valitettavasti en ja siksi olenkin nyt saanut tuntea nahoissani piriformiksen kireyden aiheuttaman kirouksen kolmen viikon ajan. Vieläkin vasemmassa pakarassa välillä vihloo ja iskias hermo ärsyyntyyn säteillen ikävää repivää kipua koko vasempaan jalkaan. Voi tätä liikkumisen vaikeutta ja kivun aiheuttamaa suuttumusta! No, kaikesta voi oppia ja nyt olen varmasti taas kokemusta rikkaampi ja empaattisempi selkävaivoista kärsivien hoitaja.

Lääkärillä en ole ehtinyt käymään vaan yhteistyössä super etevän osteopaatin, Joonaksen, kanssa päädyimme diagnoosiin. Iskias kipu voi siis johtua kireästä piriformis-lihaksesta. Piriformis on yksi pakaralihaksista, joka kulkee syvällä suurten pakaralihasten alla. Lihaksen ylirasittuminen aiheuttaa sen kiristymisen ja jännittymisen, jolloin se painaa ja ärsyttää iskias hermoa. Myös lonkan alueella ja lanneselässä sekä jaloissa löytyy lihaskireyttä. Jep, sitä se koko päivän seisominen hoitopöydän vieressä teettää. Sitten iltaisin toimistotyöt ja oma liikkuminen jää olemattomaksi. Mitä muuta voi siis odottaa...Hoitona on siis rangan tukilihasten ja etenkin pakaroiden vahvistaminen sekä ryhdin tarkistaminen ja korjaaminen. Itselläni on ollut apua myös PhysioTouch-hoidosta, kinesioteippauksesta ja Joonas Keiturin ammatillisesta ostopaattisesta käsittelystä. Tulipahan myös tulehtunutta lihasta hoidettua muutamalla Buranalla ja Panadolilla.
kuva:
www.liikkumaanluotu.blogspot.fi

Tieto ei lisää tuskaa. Hyviä oppaita aiheesta löytyy monia, esim: Satu Väisänen, Selkähelvetti ja Carl-August Lindgren (toim. Duodecim) TULES - tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä John Tanner & Eva Niezgoda-Hadjidemetri, Selkä Kuntoon. Myös netistä, Parempaa elämää , löytyy hyviä hoitovinkkejä ja opas Hoida selkääsi. Viikonlopun (13.7.2013) Iltalehden Ilona-liitteessä s. 32 - 33 oli myös hyvä Oulun kipuklinikan vastuulääkärin, Tom Saariahon, kirjoittama artikkeli Katkaise kipukierre. Siinä hän painotti kehon ja mielen yhteistyötä kivun kokemisessa ja hallinnassa.

Kivun hallintaa olin itsekin viime torstaina opettamassa ihanalle, energiselle, kipukuntoutuja ryhmälle Karjalohjan kylpylähotelli Päiväkummussa. Siellä kokoontuivat Folkhälsanin kipukuntoutuksessa olevat reuma- ja fibromyalgia potilaat ja heidän omaisensa. Kipu on todellakin kokonaisvaltainen ja subjektiivinen kokemus, joka vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun ja silloin tarvitaan monipuolista tietoa ja keinoja elämän hallintaan.

No comments:

Post a Comment