Sunday, 15 September 2013

Suosittelen lämpimästi Asahia!

Kansalaisopistojen syyslukukausi on käynnistynyt. Tänä syksynä päätin tutustua suomalaisten asiantuntijoiden vuonna 2004 kehittämään terveysliikuntaan, joka on nimeltään ASAHI-health. Terveysliikunnan kriteerit hyväksyttiin vuonna 1990. Niiden mukaan terveysliikuntaa on sellainen liikunta, joka tuottaa terveydelle edullisia vaikutuksia hyvällä hyötysuhteella mahdollisimman pienillä haitoilla. Olen käynyt parilla ASAHI-tunnilla ja olen vakuuttunut liikesarjojen tehokkuudesta ja turvallisuudesta. Liikkeet tehdään seisten ja tempo on rauhallinen. Tunnin jälkeen olo on vetreä, hyvä, harmooninen ja kevyt. Liikesarjat ovat tarkoin valikoituja ja ne vaikuttavat positiivisesti koko kehoon ja mieleen.

Saadakseni syvempää ymmärrystä asiasta, osallistuin lauantaina Porvoossa pidettyyn luentotilaisuuteen, jossa yksi terveysliikuntamuodon kehittäjistä, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähönen, kertoi syventävää tietoa Asahista. Hän on nimennyt hauskasti ASAHIN suomenkielellä muotoon Aamun Sarastaessa Alamme Harjoittaa Itseämme eli lauseen alkukirjaimet muodostavat sanan ASAHI, joka on siis suomalainen aamuvoimistelu (jota voi tehdä mihinkä aikaan päivästä tahansa), jolla on lääkinnällisiä terveysvaikutuksia. Mähönen kertoi, että harrastamalla säännöllisesti terveysliikuntaa, kehossamme tapahtuu seuraavaa: kantaslout aktivoituvat, mitokondriot aktivoituvat, geenit aktivoituvat aivoissa ja lihaksissa, hermoliitokset vahvistuvat ja mieliala paranee. Lisäksi liikunta ehkäisee muistisairauksia (esim. dementiaa) ja jopa lisää älykkyyttä. Terveysliikunta parantaa koordinaatiota ja tasapainoa, jolloin kaatumisriksi vähenee n 40%. Liikunnalla on tietysti myös suotuisia vaikutuksia sydän- ja verenkiertojärjestelmään ja lymfajärjestelmään. Siksi se siis sopii erinomaisesti myös kipupotilaille ja turvotuksesta kärsiville, kuten esim. lymfaödeemapotilaille.

Suomessa on tällä hetkellä n 500 ASAHI-ohjaajaa. Porvoossa toimivat ohjaajat auttavat meitä mielellään:
Asahi kirjaa saa  hyvinvarustetuista kirjakaupoista.
Björk, Annika, annika.bjrk(at)gmail.com, http://www.ilonvoima.fi/
Javanainen, Marja, 040-7396530, mkjavanainen[at]gmail.com
Kinnunen, Nina
Ruutu, Kadi, Bodytonic
Vehviläinen. Heidi, Kuntokeskus Verde.

UKK-instituutin laatiman liikunta suosituksen eli ns. liikuntapiirakan mukaan meidän kaikkien tulisi liikkua reippaasti (esim. sauvakävely tai vastaava) 3-5 kertaa viikossa 30 minuutin ajan. Sen lisäksi terveysliikuntaa (esim.ASAHIA) 3 kertaa viikossa noin 30 - 60 min kerralla. Lisäksi päivittäin ns arkiliikuntaa. Vaatimus hyvän kunnon puolesta ei siis ole kohtuuton. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuminen, sillä se hyödyttää aina ja kaikissa ikäryhmissä. Asahi-piireissä on tehty kysely liikunnan tuomista terveysvaikutuksista. Tuloksissa kerrottiin tasapainon parantuneen, niska-hartiakipujen ja selkävaivojen lievittyneen. Myös stressin lievitystä ja unen laadun paranemista raportoitiin. LIIKUNTA on siis LÄÄKETTÄ: M.O.T. :)No comments:

Post a Comment