Sunday, 15 December 2013

Asiantuntijan mietteitä

Tämä päivä on ollut Joulumarkkinoiden kulta-aikaa, ainakin täällä Porvoossa. Itsekin pörhälsin läpi kolmet markkinat ja kaunis lumisade kruunasi tunnelman. Markkinapaikat kuhisivat ihmisiä kuin muurahaiskeko ja kaukaisemmat vieraat tulivat linja-autoilla mm. Porista ja Venäjältä. (Nämä linja-autot näin omin silmin.) Käsityöt, kynttilät, mausteet, leivonnaiset ja muuta jouluiset tuotteet vaihtoivat omistajaa. Toivottavasti jokainen meistä malttaa kuitenkin jossain vaiheessa pysähtyä tämän marrkinatalouden luoman joulukuplan keskellä. Jouluna tulisi olla aikaa rauhoittua ja hidastaa tahtia!

Viikolla osui silmiini ystäväni Facebook päivitys, jossa hän "tykkäsi" Maiccu Kostiaisen blogista. Maiccu on ystäväni tavoin suomalainen eläinkommunikoija. Tutustuttuani Maicun kotisivuihin ja blogiin, en voinut olla ihailematta tämän upean naisen tarinaa. Hän sanoo tekstissään mm. : "Kasvamme eniten silloin, kun kohtaamme asioita, jotka koskettavat meitä todella syvältä." Tämä lause herätti itselläni taas vahvan tietoisen tunteen omasta elämäntehtävästäni. Olen kokenut ja tavannut elämässäni ja hoitajan työssäni niin paljon kipua ja surua, mutta myös ollut läsnä ilon ja rakkauden hetkissä, että tämän hiljaisen viisauden voiman jakaminen on elämäntehtäväni!

Valmistautuminen tehtävään on ollut jo pitkään käynnissä. Vuoden 2014 alussa se konkretisoituu, kun saan toimintaani mukaan kaksi tarmokasta, innokasta ja opinhaluista terveydenhuoltoalan opiskelijaa. Nämä tulevat huippuammattilaiset, Birgitta ja Marianne, aloittavat vastaanotollani matkan kohti kivunhoidon asiantuntijuutta. Kasvatustieteen tohtori Tuire Palonen, joka työskentelee Turun yliopistossa erikoistutkijana, on selvitellyt asiantuntija käsitettä. Hänen mielestään asiantuntijuus on taitavaa toimintaa. "Asiantuntijuudelle tai taitavalle ja korkeatasoiselle osaamiselle on vaikea löytää yhtä oikein kuvaavaa suomenkielistä käsitettä. ”Asiantuntijuus“- sana mielletään suomen kielessä pikemmin tarkoittamaan tietämiseen, arviointiin tai ennakointiin liittyviä tekijöitä kun taas sen englanninkielinen vastike ”expert“ viittaa myös varsinaiseen tekemiseen tai suorittamiseen. Tästä aiheutuu joskus ongelmia, sillä asiantuntijuuden käsitteen alla keskustellaan kansainvälisessä kirjallisuudessa hyvin usein nimenomaan tekemisestä ja osaamisesta, ei pelkästä tietämisestä. Taitavan toiminnan tutkimus on usein käytännössä kohdistunut sellaiseen suorittamiseen, joka on virheetöntä ja tehokasta ja jonka taso ei vaihtele kovin paljoa." Voiko tuon muka selvemmin sanoa?? 

Joulukukka on lahja tyytyväiseltä asiakkaaltani, kiitos! <3
Tammikuussa käynnistämme yhteisen taipaleemme mestari-kisälli mallina ja tavoitteena on kasvattaa uutta sukupolvea jatkamaan kivunhoidon asiantuntijan tehtävässä.  Vuosituhansien ajan mestari-kisälli – työskentely on toiminut erityisesti taiteiden opettamisen menetelmänä niin Aasiassa, kuin antiikin Kreikassa. Mestari-kisälli – työskentelyssä kokenut, taitava toimija ohjaa alalle pyrkivää nuorta kokelasta (Palonen). Kevät tulee olemaan intensiivinen ja kaikkia osapuolia kasvattava kokemus. Olen todella kiitollinen, että saan olla mukana tällaisessa uraauurtavassa toiminnassa ja näin takaamassa vastaaotollani käyville kipupotilaille mahdollisimman korkealaatuista kivunhoitoa jatkossakin.

Näin iso päätös ansaitsee kunnon valmistautumisen ja latautumisen. Sairaanhoitopalvelu-Leena vetäytyy Joululoman viettoon 22.12.2013  - 6.1.2014. Blogia päivittelen satunnaisesti tällä aikavälillä.

No comments:

Post a Comment