Sunday, 26 January 2014

Kipu ja turvotusta Askola-Areenalla

"Väsynyt, mutta onnellinen!", se on sunnuntaiaamupävän fiilis. Eilinen päivä hurahti kuin siivillä mahtavassa porukassa, Terveys & Hyvinvointimessuilla, Askola-Areenalla. (askola-areena) Olin siellä omalla messuosastolla esittelemässä kivunhoidon välineistöäni ja  kivunhoitotyön keinoja sekä lymfaterapiaan liittyviä kompressiotuotteita. Ihmiset olivat todella avoimen kinnostuneita kuulemaan yritykseni tarjonnasta. Messuosastoja oli paljon ja ohjelma monipuolista. Verkostoiduimme ja virkistyimme sekä saimme ideoita ja puhtia myös omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Superjuttu! Erittäin iloinen olen siitä, että Askolan terveyskeskuksen henkilökunnasta, sh Satu ja lääkäri Janne, tulivat tapaamaan minua messuosastolleni ja saimme keskustella yhteistyöstämme, joka toimii hyvin! Kiitos Satu ja Janne!
Askola-Areenan messuilla 25.1.2014


Aamulla aloitin oman kehoni hyvinvoinnin analyysin Vivacoren Danielan  seurannassa. Hän vastaa 3 vuorokauden ajan suorittamastani Firstbeat rekisteröinnistä, jossa rintakehäni yli kulkee johto, jonka molemmissa päissä olevat elektrodit mittaavat tietokoneteknologian avulla kehossani ilmenevää stressiä ja palautumista ja työn kuormitusta sekä liikunnan terveys- ja kuntovaikutuksia. Laite arvioi myös elämäntapoihin liittyviä riskejä. Mielenkinntoista on kuulla tulos, kerron siitä kun rekisteröinnin tulokset on analysoitu.

Ravintosuosituksista on puhuttu paljon viime päivinä mediassa, kun Suomeen on julkaistu uudet suositukset. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta on antanut uudet ravitsemussuositukset, jotka poikkeavat melkolailla ns. vanhoista suosituksista. Uudet suositukset jakavat mielipiteitä ja tutkitusti eriävää kantaa perustelee hyvin lääkäri Antti Heikkilä blogissaan. Itse pidän kultaista keskitietä hyvänä ja uskon, että jokainen voi oppia kuulostelemaan, mitä oma keho tarvitsee, kunhan vaan haluaa ja tietoisesti tekee hyviä valintoja itselleen.

"Terve sielu terveessä ruumiissa" on vanha sanonta, joka pitää paikkaansa. Siksi aoin nyt tehdä pienen kotijumppa tuokion ennen lounasta. Tulevalla viikolla riittää taas menoa ja tapahtumaa. Tiistaina 28.1. kokoontuu Porvoon Selkäseura ja Nivelpiiri Omenamäen palvelutalossa klo. 18.00. Olen siellä mukana kertomassa omia kokemuksiani LifeWave , akupunktiolaastareista, joista itselläni on hyviä kokemuksia esim. kivun, unettomuuden, stressin ja painonhallinnan osalta. Keskiviikkona 29.1. klo 18.00 kokoontuu rintasyövän läpikäyneiden tukiryhmä Porvoon Pääskytien koululla. Tilaisuus on kohderyhmään kuuluville avoin ja maksuton. Perjantaina onkin sitten vuorossa, Helsinki ja Messukeskus, jossa pidetään Valtakunnalliset Haavanhoito päivät. Luennoin siellä haava kivun hoidosta. Ehkä näemme joissain näissä?!

Saturday, 18 January 2014

Kipuhoitaja "koekaniinina"

Paukkupakkaset ovat viimeinkin tulleet myös meille Etelä-Suomeen. Aamulla mietin, mitä pukisin ylleni, kun tiedossa oli muuttokeikka -18 asteen pakkasessa. Poikani muutti kihlattunsa kanssa tänään ihanaan, idylliseen asuntoon, joka sijaitsee Porvoon Vanhassa kaupungissa. Turha oli huoleni, sillä rivakassa työntouhussa ei ehtinyt tulla kylmä, vaan pikemminkin hiki. Yllätyin taas siitä, miten reippaasti jaksoin nostaa painavia muuttolaatikoita ilman väsymistä. Syyn kyllä tiedän: LifeWave Energy Enhancer - laastarit, jotka laitoin aamulla "varmuuden vuoksi". VAU! Olen testaillut näitä akupunktiolaastareita nyt parin kuukauden ajan ja joka päivä hämmästelen niiden vaikutusta! Kerroin näistä jo aiemmin blogissani 10.11.2013.

Työssä olen ollut joululomani jälkeen pari viikkoa. Päivät ovat täyttyneet kivun- ja lymfahoidon haasteista ja opiskelijoiden ohjauksesta. Loppuviikosta alkoi vanha oikean olkapään ja hartiaseudun kiputila vaivaamaan. Siihen laitoin LifeWave IceWave lääkkettömät kipulaastarit ja niskaan Y-Aeon stressiä lievittävän laastarin ja taas jaksoin olla kivutta työssä. Ilman lääkettä, siis luomuhoidon turvin.

25.1.2014 www.askola-areena.fi
Viikolla paistoi joka yö täysikuu, jonka valonkajo häiritsi hyvää unensaantiani. Kahtena yönä laitoin akupisteisiin Silent Nights MD laastarin, joka antoi levollisen ja virkistävän syvän unen. Huomaan, että näen paljon unia, kun käytän tuota melatoniinin tuotantoa edistävää unilaastaria. Yhtenä aamuna piti heti soittaa äidilleni ja varmistaa, että hän on kunnossa, kun näin unta, että hän oli sairastunut. Kaikki oli kuitenkin hyvin! Syvän REM-unen vaihe, jolloin näemme unta, on tärkeää aivojen latautumisen ja terveyden kannalta.

Olen myös parin viikon ajan  käyttänyt SP6 Complete laastaria, joka hillitsee ruokahalua ja makeanhimoa. Se on toiminut hyvin painonhallinan apuvälineenä. I feel great! Saman LifeWave
sarjan glutationi ja karnosiini tuotteet pitävät huolen vastustuskyvystäni, vähentävät vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita ja pitävät huolta ihostani. Eilen kävin lunastamassa sisareltani saamani joululahjan eli kosmetologikäynnin. Kosmetologi totesi, että ihoni oli hyvässä kunnossa ja puhdas!

Halusin kertoa teille näistä kokemuksistani, sillä olen täysin vakuuttunut, että olen löytänyt tuoteperheen, joka on kliinisesti testattu, täysin turvallinen ja lääkkeetön hoitomuoto jokaiselle meille, joka haluaa pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Tulevana viikonloppuna 25.1. olen mukana Askola Areennalla järjestettävässä Terveys & Hyvinvointi päivässä. (www.askola-areena.fi). Tervetuloa mukaan, kerron mielelläni lisää mm LifeWave tuotteista!

Saturday, 11 January 2014

Kipua, turvotusta ja byrokratiaa

Vuoden 2014 ensimmäinen työviiko on takana. Aluksi epäilin osaamistani parin viikon loman jälkeen, mutta nyt tuntuu kuin ei lomaa olisi ollutkaan. Työn imu vie mukanaan! Uutena haasteena jatkuva ohjaaminen eli asiantuntijuuden jakaminen työn ohessa, käytännönopissa olevalle valmistuvalle sairaanhoitajalle. Olen kuullut epäilyjä siitä, että tällainen toiminta ei ole mahdollista yksityssektorilla ja suorassa hoitotilanteessa, mutta ainakin eka viikko on sujunut hyvin. Paremmin vielä menee, kun aika rientää ja opiskelijat pääsevät vuorollaan harjoittelemaan enemmän käytäntöä ja konkretiaa.

Viikolla sain uutta intoa ja oppia turvotuksen dokumentointiin ja mittaamiseen, kun DelfinTecnologiesin tj, syöpätautien erikoislääkäri, Tapani Lahtinen tuli tapaamaan minua Porvooseen. Hän on yrityksensä kanssa kehittänyt jo aiemmin blogissa mainitsemani kudosturvotuksen mittauslaitteen Moisture Meter Compact-D:n (=MMCD), jota käytän työssäni turvotuksen toteamiseen ja hoidon seurantaan." The practicality of the MoistureMeterD Compact makes it an ideal tool for measurements in clinical settings and therapy centers for assessing tissue water changes and effects of treatment.", kerrotaan yrityksen kotisivuilla laitteen käyttötarkoitukseksi. Tapaamisemme oli erittäin antoisa, keskustelimme lymfaödeeman nykytilanteesta, hoidosta ja tulevaisuuden hoitomahdollisuuksista. Hän esitteli myös uutta teknologiaa, josta tulen jatkossa kertomaan lisää. Koen olevani todella etuoikeutettu, kun työni puolesta olen tutustunut moniin upeisiin huippuosaajiin!

Murhetta viikkoon on aiheuttanut mm KELAN-byrokratia ja Suomen lainsäädännön epäoikeudenmukaisuus. Olen joutunut kirjoittamaan Kelan korvaushakemuksia uudelleen, sillä laitos on hukkannut potilaiden sinne toimittamia korvaushakemuksia. Voi, miten tällainen "paperisotku" teettääkään ylimääräistä työtä ja kuka sen maksaa? (Yhteiskunta/veronmaksajat!) Toinen ongelma on lain kapea näkemys siitä, kuka on pätevä hoidon antaja, kenen kirjoittama lähete kelpaa kenelle, jotta hoito on korvattava. Eli KELA ei siis korvaa terveyskeskuslääkärin kirjoittamalla lähetteellä tehtyjä yksityisen kipusairaanhoitajan antamia hoitoja! Tämä on mielestäni väärin, sillä kivunhoito on mitä suuremmassa määrin fysioterapeuttista ja kuntouttavaa hoitoa eli paljon enemmän kuin perinteistä hoitotyötä.
www.kela.fi
Tarkista etuuksien myöntämisperusteet!
Terveyskeskuslääkäri voi antaa hoitoläheteen, mutta se kelpaa VAIN julkisenterveydenhuollon piirissä annettuihin sairaanhoitajan antamiin hoitoihin tai fysioterapeutin antamaan hoitoon. Koska Porvoossa (ei tietääkseni muuallakaan Suomessa) ei ole terveyskeskuksessa kivun hoitoja tekevää kipusairaanhoitajaa, tarvitaan siis tähän yksityistä kipusairaanhoitajan vastaanottoa, joka meillä Porvoossa on (siis allekirjoittanut). Jotta minun kipuvastaaottokäynneistä voi saada kela-korvausta, Sairaanhoitopalvelu-Leenan palvelut voi olla, koska potilaskäyntejä vastaanotollani oli viime vuonna 903 käyntiä (v. 2013). Tämä on hieman enemmän, kuin mitä Porvoon sairaalan synnytysosastolla oli viime vuonna synnytyksiä, Uusimaa-lehden kirjoituksen mukaan.
täytyy lähete tulla yksityiseltä lääkäriltä (koodi 901D). Tämä tulee aiheuttamaan ruuhkaa yksityslääkäriasemalle ja asettaa terveyskeskuslääkärin lähetteen minun hoidon saamisen osalta arvottomaksi tai sitten potilaat joutuvat jäämään ilman kelakorvausta, jos haluavat jatkossakin saada kivunhoidon asiantuntijan palveluita, ilman käyntiä yksityslääkärivastaanotolla. Ihan mitättömiä eivät

No, lakia ei voi muuttaa. Täytyy miettiä miten tämän ongelman voisi ratkaista? Olkoon se yksi kuluvan vuoden missioista!

Sunday, 5 January 2014

Lymfaödeeman ennaltaehkäisy on maailmanlaajuinen ongelma

Tänään on puolisoni syntymäpäivä. Sain juuri siivottua pöydän antimet pois ja lelut paikoilleen. Hulina, hälinä ja puheensorina sekä leikki-ikäisten kiukunpurkauset täyttivät hetkellisesti kotimme, kun puolisoni pojat perheineen kävivät synttärikahvilla. Tätä eri ihmisten ja eri ikäisten tuomaa energiaa olenkin jo alkanut pikku hiljaa kaipamaan tämän runsaan kahden viikon lomani aikana. Tiistaina se sitten alkaa! Aamulla piipahdin jo toimistollani siivoamassa hoitohuoneen, jotta voin vastaanottaa vuoden ensimmäiset potilaat. Tiistaina alkaa myös kivunhoidon projekti, josta kerroin tuossa aiemmassa blogissani. Saan siis oppiini Laurea AMK:n opiskelijoita. Birgitta ja Marianne ovat vuoroviikoin kanssani toimistolla. Tavoitteena on ohjata heitä kohti kivunhoidon asiantuntijuutta.

www.suomenlymfahoito.net
Tuleva työviikko tuo uusia haasteita ja vähäpätöisin ei suinkaan ole oman kuntoremontin jatkaminen työn ohessa. Lomalla on ollut ihanaa ehtiä syömään terveellisesti, nukkumaan riittävästi ja lenkkeilemään päivittäin. Nyt on harmooninen ja rauhallisen hyvä olo! Toivon, että voin välittää hyvää oloa eteenpäin potilailleni. Ensi viikko onkin jo buukattu täyteen. Odotan innolla keskiviikkoa, sillä silloin saan toimistolleni miesvieraan. Delfintec Oy:n edustaja, lääkäri Tapani Lahtinen, on tulossa kuulemaan mielipiteitäni ja kokemuksiani hänen kehittämänsä kudoksen vapaan veden prosenttiosuuden mittarin, MoistureMeterCompact-D:n, käytöstä. Olen ollut laitteeseen tyytyväinen. Toivon, että sitä voisi hyödyntää enemmän esim. ennen rintasyöpäleikkaukseen menoa. Jos tehtäisiin molempien yläraajojen mittaus ennen leikkausta, niin olisi helppoa seurata mahdollisen turvotuksen kehittymistä yläraajaan leikkauksen (jos poistetaan kainalon imusolmukkeita) jälkeen. Näin päästäisiin mahdollisimman varhain toteamaan alkava turvotus ja hoito käynnistettäisiin heti, jolloin lymfaödeeman riski pienentyisi huomattavasti.

 Tämä olisi huikea edistys, sillä lymfaödeeman ja kroonisen turvotuksen ennaltaehkäisy on maailmanlaajuinen ongelma. Näin totesi Dr Vaughan Keeley, PhD, FRCP , joka on toiminut Palliatiivisen Lääketieteen Laitoksen konsulttina Derbyssä Isossa-Britanniassa vuodesta 1989. Hän luennoin lokakuussa 2013 Roomassa pidetyssä Lymfologian maailmankongressissa ja toi esille sen, että nykyään puhutaan paljon rintasyövän hoidon seurauksena kehittyneestä lymfaödeemasta ja sen hoidosta, jolloin muun tyyppiset lymfaödeemat jäävät huomiotta. Myös sana lymfaödeeman ennaltaehkäisy aiheuttaa sekaannusta. Vaughan totesi, että lymfaödeeman ennaltaehkäisy kaikissa muodoissaan on merkittävä maailmanlaajuinen haaste ja ansaitsee lisää tutkimuksia. (Lymffis-lehti 3/2013).  Meikäläisen haaste lymfaterapeuttina on kuinka saada tietoa lymfaödeeeman hoidon tärkeydestä julkiselle terveydenhuollolle? Kuinka saada kaupungilta maksusitoumuksia lymfaterapiaan niille, joilla ei ole taloudellisia resursseja kustantaa omia lymfaterapiahoitoja, vaikka he tarvitsevat hoidon ehdottomasti lääketieteellisin perustein? Ehdotuksia otetaan avosylin vastaan!