Sunday, 16 February 2014

Lymfaödeema; mikä se on? Miten sitä hoidetaan?

Ihanat aikuiset naiset eli kivunhoitoprojektissa mukana olevat sairaanhoitajaopiskelijani, ovat kiinnostuneet myös lymfaterpiasta! Jee! Yhdessä olemme suunnitelleet maaliskuulle, joka on kansainvälinen lymfaödeeman tietoisuudenlisäämiskuukausi, ohjelmaa ja infoa asian tiimoilta Porvoossa. Tämä on mielestäni todella tärkeää, koska viimeaikoina on lehdistössä vellonut kovastikin keskustelua sairaanhoitajien antamien hoitojen oikeaoppisuudesta. Esim. vastikään Aamulehdessä oli Suomen sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan, Merja Meraston, kirjoittama vastine Itä-Suomen yliopiston professorin Markku Myllykankaan esittämiin väitteisiin siitä, että sairaanhoitajaliitto sallii jäsentensä tekevän "puoskarointia". Asialliseen sävyyn Merja informoi, että sairaanhoitajan työtä ohjaavat sairaanhoitajan eettiset ohjeet, tutkittu tieto ja yrittäjänä toimivan sairaanhoitajan laatuvaatimukset. Juuri näin on ja tulee olemaan! Kirjoitus löytyy myös Facebook/sairaanhoitajayrittajat-sivulta.

Lymfaterapia mielletään valitettavan usein meillä Suomessa vielä ns. "vaihtoehtohoidoksi" tai "hemmotteluhoidoksi". Tämä johtuu mielestäni tietämättömyydestä, koska sairaanhoitajien tai lääkäreiden koulutuksessa, ei opeteta perusteellisesti lymfajärjestelmän toimintaperiaatteita eikä toiminnan vajauksen seurauksia ja niiden hoitoa. Itse olin tehtyn sairaanhoitaja työtä 20 vuotta tietämättä lymfajärjestelmän merkitystä, saatikka sen toiminnanvajauksen ongelmista ja niiden hoidoista. Vasta vuonna 2009, kun suoritin lymfaterapeutin tutkinnon, ymmärsin asian ja sisälleni syttyi VIHA. Miksi ei minulle ole opetettu tätä tärkeää tietoa, jota olisin ehdottomasti tarvinnut työssäni jo aiemmin?! Mutta, kun ei tiedä että ei tiedä, niin ei voi tietää ettei tiedä!
www.facebook.com/balance
Siksi yksi elämäntehtävistäni kivunhoidon kehittämisen ohessa on viedä tätä lymfaterapian tärkeää viestiä eteenpäin. Moni ihminen kärsii turhaan lymfaödeemasta, lipoödeemasta ja lipolymfaödeemasta, kun hän ei ajoissa saa apua vaivaansa, koska sitä ei tunnisteta.

Niinpä Porvoossa tapahtuu: Torstaina 6.3.2014 vietämme maailmanlaajuista lymfaödeemapäivää. Silloin järjestämme yhdessä Porvoon Laurean kanssa Campuksella Lymfaödeemaillan klo. 16.30 -19.00. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton! Tilaisuudessa kerrotaan mitä Lymfaödeema on ja miten sitä hoidetaan? Kuulemme myös potilaan tarinan ja saamme tutustua lymfaterapiaan hoitomenetelmänä ja erilaisiin hoitovälineisiin (tämä mahdollista jo klo. 14.30 -16.30). Haastan kaikki alueemme terveyskeskukset ja sairaalan sekä kotihoidon henkilökunnan mukaan "talkoisiin". Tule mukaan oppimaan ja jakamaan tietoa! Yhdessä olemme enemmän! Lisätietoja voi pyytää esim. kotisivujeni yhteydenottopyyntö lomakkeen kautta.

No comments:

Post a Comment