Sunday, 23 February 2014

Mitä KELA duunaa?

Koko alkuvuoden olen seurannut lauantai-iltaisin kotimaista sketsiohjelmaa, Putous. Minua viehättää huippunäyttelijöiden parodioimat sketsihahmot ja niiden hahmojen linkittyminen arkeen, siis todellakin, todellakin, aiivaan! Monen mielestä ohjelma on ala-arvonen ja ärsyttävä, mutta kyllä maailmassa pitää olla huumoria, sillä tiukkapipoisia tyyppejä on Suomikin pullollaan. Ei tarvitse erikseen opetella naurujoogaa (vaikka se hyvä juttu onkin!) tai käydä positiivisuus kursseja, jos ja kun, vähän höllennettäisiin omaa vannetta ja alettaisiin nauttia esim. arjen tilannekomiikasta enemmän ja vapaammin! Nauru pidentää ikää, toimii hyvänä kivunlievittäjänä ja vähentää kehon stressiä, joka sitten jo onkin suurin syypää nykyiseen huonovointisuuteemme.
Tämä aasinsiltana otsikolleni, mitä KELA duunaa?

En taas tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa?! Sain nimittäin potilaaltani puhelinsoiton ja hän halusi tietää voiko hän valittaa KELAN päätöksestä? Kela oli tehnyt hylkäävän päätöksen potilaan lymfaterapia korvauksesta muutamasta hoitokerrasta eli korvaussumma olisi ollut noin parikymppiä. Lain mukaan lymfaterpia korvataan lääkärin lähetteellä vain syöpähoidon jälkeisen lymfaödeeman hoitoon tarkoitetussa lymfaterapiassa ja /tai ruusuinfektion jälkeisen ödeeman hoitoon. Edellämainitun lauseen kriteerit täyttyivät tässä tapauksessa. Hoidon antajan täytyy olla terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö (lääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, kuntohoitaja, jne) ja lymfaterapia tutkinnon suorittanut lymfaterapeutti. Tämä lause toteutuu minun osaltani eli olen täysin pätevä tekemään lymfaterapiaa ja hoidot tulee korvata, kun molemmat edellä mainitut kriteerit täyttyivät.
Olen laillistettu lymfaterapeutti ja mulla on huikeit idiksii,
mut KELA miettii et mitä mä duunaan?

Kelan hylkäämispäätöksen selitys oli, että hoitoja ei korvata, koska hoidon antaja ei ole fysioterapeutti! Siis mitä! Fysioterapeuttien koulutukseen ei kuulu lymfaterapia! Fysioterapeutti voi lisäkouluttautua lymfaterapeutiksi ihan samalla tavalla kuin sairaanhoitaja, lääkäri ja muu terveydenhuollon ammattihenkilöstö. Kaikki saavat saman lymfaterapeutin koulutuksen. Millä perusteella fysioterapeutti-lymfaterapeutin antama hoito eroaa sairaanhoitaja-lymfaterapeutin antamasta hoidosta? Voisiko joku kertoa?! Siis mitä KELA duunaa? Paljonko maksaa lisäselvitysten teko päivänselvistä asioista? Eikö lähettävän lääkärin arvio hoidon antajan pätevyydestä riitä Kelalle? Onko Kelan henkilökunta erikoistunut sairaanhoitoon tai lymfaterapiaan? Tietävätkö mikä on lymfaödeema ja miten sitä hoidetaan? Suosittelin tuloa maksuttomaan Lymfaödeemailtaan Porvoon Campukselle 6.3. saamaan OIKEAA infoa! Kyllä juttu on osimoilleen näin, että kohta mie romahan!

No comments:

Post a Comment