Sunday, 1 February 2015

Paranemisen avain


Tyypillisenä HSP-persoonana mieleni pursuaa ajatuksia ja juuri nyt niistä on vaikea saada "kiinni". Johtuneeko tämä kenties kaikesta viikolla näkemästäni, kokemastani ja kuulemastani, jonka perusteella koen sairaanhoitajan etiikan, hoitotyön, intuition ja ympäröivän maailman tuomitsevuuden ristiriitaisina asioina. 30 vuoden sairaanhoitajan ammatillisella kokemuksella uskallan onneksi jo olla jotain OMAA mieltä ja siitä nyt lähden liikkeelle. 

Mennyt työviikko oli huikea, mutta kerron siitä kohta. Aloitan tulevasta viikosta, jolloin osallistun  Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen hoitotyön toimikunnan järjestämään koulutuspäivään. Teemana on "Kohtaamisia", jossa tuodaan esille hoitotyön ammattilaisten näkökulmia ja kohtaamisia kipupotilaiden kanssa. Ohjelmasta nousee jo nyt esille otsikko, jolta odotan paljon. Se on Placebo- ja nocebovasteet hoitosuhteissa. Luennoitsijana Kipuklinikan kivunhoidon erikoislääkäri. Placebohan tarkoittaa lumevaikutusta eli annetulla hoidolla ei ole tutkitun näytön mukaan tehoa, mutta se toimii. Nocebo tarkoittaa negatiivisen mielialan aiheuttamaa negatiivista fysiologista lopputulosta annetun hoidon jälkeen, vaikka hoidosta olisikin näyttöä sen toimivuudesta. Johtopäätös voisi olla, että keho ja mieli yhdessä saavat aikaan joko toivotun hoitotuloksen tai ei-toivotun hoitotuloksen, riippumatta siitä, onko hoito näyttöön perustuva vai ei. Mielenkiintoista, sanoisin.

Jokainen valitsee polkunsa!
Aamulla silmiini osui kirjahyllystä kirja: Paranemisen avain, A Loyd & B Johnson, 2012. Kirjan tekijät ovat tohtorismiehiä, jotka vuonna 2001 keksivät miten aktivoidaan kehon oma mekanismi, joka poistaa jopa 95% kaikkien sairauksien ja sairastamisen syistä. Aktivoinnin jälkeen kehon immuunijärjestelmä saa tehdä rauhassa työtään ja parantaa siellä, missä sitä tarvitaan. Kuulostaa plasebolta tai vähintääkin ns."huuhaalta", mutta B.Johnson (lääketieteen, osteopatian ja luonnonmukaisen lääketieteen tohtori) kertoo parantuneensa v 2004 tällä menetelmällä Lou Gehringin taudista eli ALS-taudista, jolle länsimaisen opin mukaan ei parantavaa hoitoa ole. !!!???


Vastaavaa tapahtuu kyllä. Menelmänä tosin kliinisiin kaksoissokkotutkimuksiin perustuva lääkkeetön hoitomenetelmä eli LifeWave- teknologia. Viikolla pidin tuote-esittelyä, jossa törmäsin hankalaan niskan kiputilaan, jonka takia henkilö oli pitkällä sairauslomalla ja edessä mahdollinen uranvaihto. Muutamassa sekunnissa kivun voimakkuus laski 6:sta lähes olemattomaksi ja liikerata parani huomattavasti. Olkoon se skeptikkojen mielestä placeboa tai ei, mutta tässäkin tapahtui jotain positiivista ja ihmisen elämänlaatua kohentavaa tutkitulla, patentoidulla teknologialla, joka tässä toimi "paranemisen avaimena" eli aktivoi kehoa tekemään korjaavia toimintoja liikerataan ja kipua viestivään järjestelmään. Sieluni iloitsee tästä mahdollisuudesta auttaa kanssakulkijoita turvallisesti ja tehokkaasti.

No comments:

Post a Comment