Sunday, 12 July 2015

Lymfaterapian Kela-korvattavuus on eriarvoista!

Jippii, nyt alkoi meikäläisellä kesäloma vol 2. Pidän ajanvarausvastaanottoni kiinni ajalla 13.7.- 24.7.2015. Näin sunnuntaipäivänä sateella on ollut mukavaa keskittyä taloustöihin kotona. Ne on viime vuosina ollut ns harvinaista herkkua työn viedessä suurimman osan vuorokauden tunneista. Nyt on myös aikaa lukea ja opiskella sekä tavata tuttuja ja ystäviä!

Postilaatikosta tupsahti loppuviikosta Suomen Lymfahoito ry:n jäsenlehti, jossa valaistiin Kelan kantaa lymfaterapian korvattavuuteen. Tästä on ainakin Porvoossa väännetty kovastikin kättä viimeisen vuoden aikana. Kelahan korvaa lymfaterapian eli nestekiertoa edistävän käsittelyn silloin, kun hoidon syynä on rintasyöpäleikkaus tai muu laaja kirurginen toimenpide, joka on kohdistunut vartaloon, kainalon tai nivustaipeen alueelle. Lisäksi jos sädehoito on kohdistunut nivustaipeeseen, lantioon tai kainaloon tai potilaalla on krooninen infektio (lähinnä erysipelas eli ruusu) kuuluu hän kela korvauksen piiriin. Myös myöhemmälläkin iällä ilmenevä imusuoniston kehityshäiriö oikeuttaa korvauksen saamiseen. Hoidon syy eli diagnoosi on löydyttävä hoitolähetteestä.
www.kela.fi

Kelalla on omat määräyksensä korvauksista. Ne perustuvat Sairasvakuutuslakiin, joka on annettu 21.12.2004. Tavallisesti lääkärit kirjoittavat lymfaterapian SV3fm-lähetteelle, jolloin hoidon antaja on fysioterapeutti, joka on erikoistunut lymfaterapiaan. Itse olen peruskoulutukseltani sairaanhoitaja-lymfaterapeutti, joten minulle täytyy olla tavallinen SV3-lähete, johon kirjoitetaan hoitomääräys lymfaterpiaan käyttäen koodia 902D. Korvaus lymfaterapiasta myönnetään Sairaanhoitotoimenpiteiden taksojen  mukaan. Julkisen terveydenhuollon eli terveyskeskuslääkärin kirjoittama lymfaterapialähete ei kelpaa korvattavuuden saamiseen yksityisen sairaanhoitaja/lymfaterapeutin antamana hoitona. Sitä vastoin terveyskeskuslääkärin lähete kelpaa korvattavuuden saamiseen yksityiseltä fysioterapeutti/lymfaterapeutilta. TÄSSÄ on suuri vääryys, sillä molemmilla ammattiryhmillä on täysin sama lymfaterapiakoulutus. Olisi kiva tietää, mihin tämä rajanveto perustuu! Että näin!

No comments:

Post a Comment