Saturday, 1 August 2015

Faskiakäsittelystä apua kipuun ja kehon eri toimintahäiriöihin

Loman jälkeinen ensimmäinen työviikko takana. Työhuone on täyttynyt taas iloisesta puheensorinasta ja jälleen näkemisen riemusta. Työyhteisöstä muutti pois ihana Maarit eli Studio Clavo, onnea Maaritille uuteen toimitilaan! Nyt olis tarjolla tosi mukavia työtiloja mukavassa työyhteisössä edullisesti keskellä Porvoon keskustaa. Jos tiedät jonkun, joka etsii toimitilaa, niin hän voi olla yhteydessä vuokraisäntäämme SkoBoxin Tomiin.

Viikon haasteena ovat olleet useat faskian eli peitinkalvojen tulehdulliset kiputilat ja niiden aiheuttamat toimintahäiriöt. Sidekudoksen, etenkin syvän faskian, osuus liikuntaelimistön toiminnassa ja kivuissa on aikamoinen. Tiheän hermotuksensa ansiosta se on tärkeä asento- ja liikeastiin vaikuttava elin. Nimensä mukaan se sitoo lihasten ja nivelten toiminnot yhteen, ympäröi hermot ja verisuonet, välittää voimat ja on mukana paikallisessa verenkierron säätelyssä. Faskiarakenteista on puhuttu enemmän vasta viime vuosina, kun tutkimuksilla on pystytty todentamaan tämän sidekudosrakenteen merkitys. Hyvä video faskiarakenteesta löytyy Youtubista.

Faskiamanipulaatio on italialaisen fysioterapeutin, Luigi Steccon kehittämä hoitomenetelmä, jolla pyritään vaikuttamaan kehon toimintaan ja kipuihin. Tämän manuaalisen menetelmän  perusajatus on tunnistaa tarkka, paikallinen  faskian alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen  liikkeeseen. Kun rajoittunut tai kivulias liike (suunta) on löydetty, tunnistetaan paikallinen  faskiassa oleva alue ja tätä tarkasti määritettyä faskian aluetta manipuloimalla voidaan palauttaa liikkeen laajuus ja kivuttomuus. (tekstin lähde: Tiina Lahtinen-Suopanki)

Faksiakäsittelytekniikoita on erilaisia. Edellä mainitun faskiamanipulaatiotekniikan lisäksi mainetta on niittänyt Thomas (Tom) Myers, joka on kirjoittanut useita Anatomy Trains-kirjoja ja pitänyt lukuisia koulutuksia aiheesta. Itse olen opiskellut faskiakäsittelytekniikkaa Tiina Lahtinen-Suopanki  johdolla Validiassa sekä Espoon hierojakoulussa ja HLD Oy:n järjestämässä koulutuksessa. Pääsääntöisesti voi todeta, että kaikissa kiputiloissa ja toimintahäiriöissä on kyse faskiatoiminnan häiriötilasta. Oli sitten kyseessä niska-hartia-selkäkipu, lantionalueen kiputila tai ylä- tai alaraajan kipu, syynä on jonkinasteinen peitinkalvon tulehdus, kireys ja toimintahäiriö.
"Luupiikki" on kantakalvon tulehdustila!

Ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun voimme tukea ja korjata sidekudoksen toimintaa, saamme kivunlievitystä verraten nopeasti aikaan. Esimerkinä otettakoon jalkapohjan sidekudoskalvon kipu eli ns plantaarifaskiitti tai kansan kielellä "luupiikki". Vaiva on viheliäinen ja aiheutta kipua sekä toiminnanrajoitetta. Jalkapohjan kalvorakennetta käsittelemällä voi saada huimia aikaiseksi, jopa itsehoidolla. Siistä löytyy malli tästä.
 

No comments:

Post a Comment