Sunday, 23 August 2015

Kivut kuriin oikealla ruokavaliolla

Olen viime viikolla lukenut yleis- ja verisuonikirurgi Taija Sompin kirjoittamaa kirjaa Parantava ruoka (2015) kuin Raamattua ikään. Siinä Taija kertoo, että jos ihmiset vähentäisivät kaikkia nopeasti verensokeria nostavia ruoka-aineita, kuten näkyvää sokeria, piilosokeria, tärkkelystä, puhdistettuja ja puhdistamattomia viljoja, paljon sokeria sisältäviä hedelmiä ja perunaa, he voisivat paljon paremmin.
Edellämainitut kannattaa korvata insuliini- ja verensokerineutraaleilla ruoka-aineilla, kuten runsaasti proteiineja ja hyvää rasvaa sisältävillä ruoka-aineilla (liha, kala, normalirasvaiset maitotaloustuotteet, pähkinät ja siemenet) ja vähän tärkkelystä sisältävillä vihanneksilla (salaatit, tomaatit, kaali ja kurkku). Oikella ruokavaliolla ei haiman tarvitsisi erittää insuliinia niin paljon ja usein. Liika insuliini on kroonista tulehdusta ja soluvaurioita aiheuttava hormoni.

Ampila klinikalla Tampereella on Taija Somppi hoitanut näillä perusohjeilla henkilöitä, jotka ovat päässeet liikakiloistaa, korkeasta verenpaineestaan ja verensokerista, diabeteksesta, masennuksesta, energian puutteesta, kilpirauhasen ja muiden hormonien toimintahäiriöistä, suolistotulehduksista, peräpukamista, refluksista, toistuvista infektioista ja allergisista oireista. Lista on loputon ja siihen voidaan liittää myös kehon hiljaisesta tulehduksesta johtuvat krooniset kivut ja
www.gummerus.fi
autoimmuunisairaudet, kuten esim. reuma.

THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) on julkaissut Suomalaiset ravitsemussuositukset v 2014. Siinä mainitaan kyllä samansuuntainen ohjeistus, mutta paljon maltillisemmin ja ympäripyöreästi.
Lisäksi siellä on mielestäni selkeästi harhaanjohtavia suosituksia. Esim. vähärasvaisten tuotteiden suosittelu on arvelluttava, sillä tutkimusten mukaan (Cricton, Alkerwi: 2014) voi on terveellinen sydänterveyttä edistävä rasva, jonka tulisi kuulua jokaiseen talouteen ja päivittäiseen käyttöön. Samoin maitorasvojen käyttö ennustaa parempaa sydänterveyttä. Myös haitallista rypsiöljyä suositellaan, vaikka tiedämme, että sen sisältämät omega-6-rasvahapot ylläpitävät haitallista kehon tulehdusta. Sitävastoin hyvä omega-3-pitoinen kalaöljy hoitaa ja parantaa monia sairauksia. Aiheesta löytyy monta mielenkiintoista videota, jossa virallinen taho (THL edustaja) ja Taija Somppi käyvät keskustelua aiheesta. Meillä jääkaapin sisältöön onkin tullut täydellinen remontti!

Oikein hyvä Antti Heikkilän video kertoo siitä, miten meitä huijataan myös ruokateollisuuden taholta. On tärkeää lukea pakkausten tuoteselosteet ja yrittää ostaa mahdollisimman vähän prosessoituja, luomutuotteita, kehon hyvinvoinnin maksimoimiseksi. Sydänmerkillä varustetut tuoteet eivät valitettavasti ole aina kuitenkaan sydänystävällisiä. Ne sisältävät mm haitallista rypsiöljyä (rypsipossu), gluteeiinia ja sen johdannaisia sekä syöpää aiheuttavia lisäaineita ja sokeria.
Suosittelen kaikille lämpimästi Taija ja Jani Sompin kirjoittamaa uutta kirjaa. Olet mitä syöt! Ruoalla on todellakin paljon väliä!

No comments:

Post a Comment