Saturday, 13 August 2016

Hotapulverista lääkkeettömään fototerapiaan

Valmistuin sairaanhoitajaksi vuonna 1985 Lohjan terveydenhoito-oppilaitoksesta (nyk Laurea). Urani ensimmäiset vuodet työskentelin Meltolan sairaalassa, joka silloin toimi paikallisena erikoissairaanhoitoa tuottavana laitoksena. Muistan elävästi, kuinka osa potilaista oli "koukussa" Hota-pulveriin, jota käytettiin kipulääkkeenä vuodesta 1929 lähtien. "1960-luvulla Hota-pulveri alkoi menettää suosiotaan aspiriinille. Hota kärsi vähitellen luonnollisen kuoleman ja lopulta Lääkelaitos peruutti Hotan myyntiluvan vuonna 1998, samoin kuin monen muun lääkkeen. Tämän sanotaan liittyneen EU-jäsenyyden mukanaan tuomiin uusiin määräyksiin. Hota-pulverissa ei ollut mitään kiellettyjä aineita. Vaikuttavat aineet olivat: Asetyylisalisyylihappo (300 milligrammaa), salisyyliamidi (300 mg), askorbiinihappo eli C-vitamiini, kolapähkinä ja kofeiini." (Elävä arkisto, YLE, 2014).

Kautta aikojen on kipua hoidettu mitä erilaisimmin menetelmin. Kansainvälinen tiedelehti Nature, julkaisi mielenkiintoisen artikkelin aiheesta otsikolla Painfull progress (07/16). Siinä kerrotaan kivunhoidon historiassa käytetyistä menetelmistä alkaen vuodesta n 6000 eKr, jolloin tutkimusten valossa on voitu olettaa perulaisten pureskelleen koka-kasvin (kokaiinin) lehtiä kivun lievitykseen. Historian kerronnassa edetään aina vuoteen 2015, jolloin kipututkimuksen mukaan todetaan, että sukupuoli vaikuttaa kivun kokemiseen ja hoitovasteeseen (rottakoe). Naispuoliset ovat herkemiä kokemaan kipua ja tämä vaikuttaa myös hoidon valintaan.

Paljon on tapahtunut vuosien saatossa kivunhoidon tutkimuksessa ja hoitomenetelmien kehittämisessä. Ei siis ole mikään ihme, että markkinoille on kaiken kehitystyön tuloksena saatu myös uutta huipputeknologiaa. 31.7.2016 kirjoitin aiheesta blogissani. Ranskalainen kipulääkäri ja tutkija Pierre Volkman on kliinisessä tutkimuksessaan (v.2013) todennut lääkkeettömät fototerapiaan perustuvat, kipulaastareilta näyttävät, pienet lääkinnälliset laitteet tehokkaiksi kivun lievittäjiksi lihaskivuissa. Tutkimus on luettevissa sivulta: www.lifewave.com/eur-en/science.asp. Uutta huippu teknologiaa on tulossa samalta yritykseltä syyskuussa 2016. Maltan tuskin  odottaa, että voin kertoa teille kohta siitä lisää!
Kivunhoito ennen ( 1930 -1998)                            

Kivun hoito nyt ja tulevaisuudessa !!!!
Lääke, jolla sivuvaikutuksia ja "koukuttaa".


Lääkkeetön, turvallinen ja tutkittu, ei tottumista!

No comments:

Post a Comment